Jalgpallikoondise probleemidest, edusammust ja tulevikust

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ats Purje (sinises) poolt nelja meetri pealt üle värava löödud olukord iseloomustas hästi lõppenud valiktsüklit ehk meil puudub olukordi lahendada suutev ründaja.
Ats Purje (sinises) poolt nelja meetri pealt üle värava löödud olukord iseloomustas hästi lõppenud valiktsüklit ehk meil puudub olukordi lahendada suutev ründaja. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eelmise aasta septembris seadis jalgpallikoondis endale sihiks jõuda 2016. aasta EM-finaalturniirile. Kümme mängu hiljem jäi eestlastele tabelisse kirja 10 punkti ja kuue meeskonna seas E-alagrupis neljas koht. Play-off’i viivast kolmandast kohast jäi lõpuks puudu kuus silma. Kokkuvõttes mängisid eestlased punktilises mõttes oma taseme välja, kuid seatud eesmärk jäi täitmata.

Miks jäi aga eesmärk täitmata? Eestlaste peamine murekoht oli rünnak, kus kümne mänguga löödi vaid neli väravat. Seejuures ei suudetud viies välismängus lüüa ühtegi väravat. Viimati jäid eestlased võõrsil tabamuseta 1998. aasta MM-valiksarjas. Kuueliikmelises alagrupis lõime nii vähe väravaid aga viimati samuti 1998. aasta MM-valiksarjas.

Tarmo Rüütlilt ametikohustusi üle võttes märkis Magnus Pehrsson, et väikeriikide koondiste jaoks on ülimalt oluline standardolukordade oskuslik lahendamine. Reaalsuses ei ole selles vallas resultatiivsus aga tõusnud ning lõppenud valiksarjas ei löödud seisva palli olukordadest ühtegi väravat. Samal ajal jõuame teisegi probleemini: nimelt ega Eesti ei teenigi eriti karistuslööke vastaste värava lähistelt. Üheks põhjuseks on siin kindlasti kaitsest lähtuv mängustiil, kuid samas pole meil ka ründefaasis piisavalt teravaid mängijaid, kes võtaksid vastaseid üks-üks ette ning võiksid niimoodi üldse karistuslööke teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles