Aasta rattur Rein Taaramäe: tegin hooaja kahe kuuga ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis Vinni perekodu lastega kohtunud Rein Taaramäe näitas neile oma jalgratast, rääkis profisportlase elust ja allkirjastas patroonilepingu.
Aprillis Vinni perekodu lastega kohtunud Rein Taaramäe näitas neile oma jalgratast, rääkis profisportlase elust ja allkirjastas patroonilepingu. Foto: Aarne Mäe / Virumaa Teataja

«Tänavu mul millegagi hoobelda pole. See aasta oli mullusest kehvem, tegin hooaja kahe kuuga ära,» ütles alaliidu poolt Eesti aasta meesratturiks valitud Rein Taaramäe.



Cofidises sõitva Taaramäe lõppema hakkava ratta-aasta paremateks saavutusteks on Kataloonia velotuuri 3. ja Pariisi-Nice’i mitmepäevasõidu 8. koht. 23-aastane eestlane startis õhinal elu esimesele Tour de France’ile, kuid pidi selle jalavigastuse tõttu katkestama. Hooaja teine pool kulus tervisehädadega võitlemisele.

Prantsuse ja Eesti arstide vahet jooksnud ning kõikvõimalikke teste teinud ja proove andnud Taaramäe tunnistati terveks inimeseks. Ometi kavatseb ta oma tegemisi korrigeerida.

Võtab treeninguid kergemalt

«Olen olnud kõva trennilõhkuja. Nüüd mõistan, et alati ei pea maksimumi välja pigistama ning see võib kokkuvõttes hästi mõjuda,» sõnas UCI edetabelis parima eestlasena 45. kohal asuv mees. «Enesetunne on hea ja mõne päeva pärast hakkan regulaarselt harjutama. Seni olen käinud ujumas ja sõpru ­aidanud.»

Juunist alates end treeningutel tagasi hoidnud ja vahepeal suisa ratta nurka visanud Taaramäe on tänavu läbinud 30 000 km (2009. aastal 32 000 km) ja treeninud 900 tundi (980).
Kuu lõpus selgub, kas Cofidis taastab koha maailma 18 eliittiimi (Pro Teams) seas.

Taaramäe suhtus tööandja võimalustesse skeptiliselt. «Äkki me pole seda kohta väärt?»
küsis ta. «Meil puudub kindel liider grupifinišites, klassikutel ja mitmepäevasõitudel. Seni kuni mul pole ühtegi tuurivõitu, ei pea ma end suureks juhiks. Järgmiseks hooajaks värbas Cofidis neli uusproffi, kes võivad olla usinad abilised, kuid kellelt pole punkte loota. Ei saa öelda, et meeskond oleks tugevnenud.»

Parimaks kuni 23-aastaseks noormeheks valiti mägirattur Martin Loo, klubiks CFC ja treeneriks Indrek Rannama (SJK Viiking).

Treier parim naine

Aasta naisratturiks tunnistati teise lapse sünnitamise järel edukalt tippsporti naasnud Grete Treier, kes võitis Itaalia klubi Michela Fanini särgis Prantsusmaal Limousini tuuri ning sai Giro d’Italial 13. koha. Detsembris 33-aastaseks saav Treier krooniti ka grupi- ja temposõidus ning mägiratta olümpiakrossis Eesti meistriks.

Kui Treier kavatseb profina jätkata, siis grupi- ja temposõidu Eesti meistrivõistlustel hõbeda pälvinud Liisa Ehrbergi tee elukutseliste seas jäi üürikeseks. Juunis Itaalia profitiimi Chirio Forno d’Asologa ühinenud Ehr­berg osales ainult kahel võistlusel. Pärast kuu lõpus Karksi-Nuias peetud meistrivõistlusi ta saapamaale tagasi ei läinud.

«Klubi organisatoorne pool jättis soovida ja nendega suhtlemine kulges vaevaliselt. Lepingut mulle ka ei antud,» rääkis 21-aastane sportlane, kes ei osanud öelda, kas kavatseb edaspidi sportlasena elatist teenida.

Hoopis huvitavamalt kulges Ehrbergi elu kolmetoalises korteris, mida ta pidi jagama maailma edetabelis 27 naiskonna seas 22. kohta hoidva Chirio Forno d’Asolo teiste leegionäridega. Avarat elamispinda jagasid kaheksa naisratturit neljast riigist ja kahelt kontinendilt. Detailidesse laskumatagi on selge, et midagi head see ei tähenda.

«Ühes toas elasid neli ukrainlannat, teises kaks brasiillannat ja kolmandas mina koos austerlannaga,» täpsustas Ehrberg. «Brasiillannadele ei meeldinud ukrainlannade lohakus ning nad olid kogu aeg omavahel tülis. Korteri ainus televiisor oli ukrainlannade toas, kuid kedagi teist nad sinna ei lubanud.»

Ehrbergi vaimu näris ka Põhja-Itaalias asuva 1500 elanikuga Montechiaro küla väiksus. «Vabal ajal polnud seal midagi teha ja katus sõitis,» tunnistas ta. «Treenisin koos brasiillannadega. Ukrainlannad käisid omaette ja austerlanna suisa üksinda sõitmas.

Kuna korteris oli ainult üks vannituba ja tualett, tekkisid hommikul ja pärast treeningut järjekorrad. Ükskord pidin duši alla saamist ootama poolteist tundi, tagasihoidliku inimesena ei tõstnud ma kordagi kisa.»

Kirsipuu tiim Hongkongi

Armeenias registreeritud CKT tmiti profimeeskond, kus pedaalivad Jaan Kirsipuu ja Mart Ojavee, vahetab uue peasponsori tulekuga nime ning kolib järgmiseks aastaks Hongkongi. Kas eestlased Aasia võistlustele keskenduvas tiimis jätkavad, on lahtine.

Oktoobri lõpus Hiina ühepäevasõidul osalenud Ojaveel oli tiimi juhtidega lepingu pikendamisest juttu. Võimalik, et leping allkirjastatakse 8.–12. detsembrini Hongkongis peetaval Lõuna-Hiina mere velotuuril. Ojavee teenetest on huvitatud ka Lätis loodav profitiim Alpha Baltic.

Samal võistlusel teeb ilmselt kaasa ka mägirattatuurilt Crocodile Trophylt naasnud Kirsipuu. Vanameistri sõnul on tal uue hooajaga seoses tekkinud «mõned huvitavad ühekordsed projektid» ja ta lubas oma valikust lähiajal teada anda. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles