EOK esitles riigikogulastele spordi rahastamise reformi plaani

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti olümpiakomitee praegune president Neinar Seli.
Eesti olümpiakomitee praegune president Neinar Seli. Foto: Peeter Langovits

Eesti Olümpiakomitee (EOK) juhtkond esitles riigikogu spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühmale enda nägemust reformi ootavast spordi rahastamisest.

EOK presidendi Neinar Seli sõnul eeldab spordi professionaalne rahastamine otsustusõiguse andmist valdkonna asjatundjatele. «Senine raha jaotamisotsuste ootamine hasartmängumaksu nõukogult või riigieelarve koostajatelt on hoidnud spordirahvast aastaid olukorras, kus puudub kindlustunne,» selgitas Seli.

«Olemasolev süsteem on hoidnud spordiringkondi pidevas pingeseisundis, mis ei tulene mitte treeningkoormusest, vaid tulubaasi ebakindlusest. Eelarve pärast muretsemine ei ole spordialaala, milles meie sportlased peaks teiste riikide konkurentidega mõõtu võtma. Iseenesest võiksid nad selles muidugi saada poodiumikoha,» lisas ta.

Riigikogu spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühma liikmed kinnitasid, et spordis on vajalik riigipoolsete toetussummade märgatavat suurendamist. Toetusrühma liikmed tänasid ka EOK-d, kui spordi katusorganisatsiooni, rahastuse probleemide jõulise esiletõstmise kui ka lahenduste otsimise eest.

EOK on juba varem välja öelnud, et toetussummade ebastabiilsus on viinud Eesti spordi nii kaugele, et enam pole võimalik ellu viia pikaajalist spordistrateegiat, mis on vastu võetud Eesti Spordi Kongressil ja kinnitati käesoleva aasta alguses ka riigikogus. Samuti ei suuda meie sportlased seniste toetustega enam kaasa rääkida maailma ühes kõige konkurentsi tihedamas valdkonnas ehk tippspordis.

EOK nägemuses võiks Hasartmängumaksu Nõukogule laekuvad summad jõuda igakuiselt Eesti spordi toetuseks. Muudatus tagaks suurema toetuse näiteks võistkonnaaladele, tehnikaspordile, treeneritele, kohtunikele, spordimeditsiinile ning aitaks ka dopinguvastase võitluse viia uuele tasemele.

«Leiame, et aeg on küps teha spordi rahastamises suur samm edasi ja viia meie spordi rahastamine uuele tasemele. Loodan, et meie valitsus- ja riigijuhtidel on julgust ja soovi aidata spordivaldkonda laiemalt, mitte tegeleda vaid kosmeetiliste muudatuste ja parendustega,» lisas Seli.

Praegune valitsuskoalitsioon andis ametisse asudes lubaduse veel sel aastal paika panna selgemad reeglid spordialaliitude rahastamisele riigieelarvest ja riigiettevõtetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles