Ferrarit kokkuhoid ei huvita: vormel-1 sarja väärt plaan kukutati läbi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferrari.
Ferrari. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Autoliit (FIA) teatas, et plaanis vormel-1 sarjas kehtestada jõuallikast ja käigukastist koosnevale komplektile piirhinna, millega enamik võistkondi ka nõustus. Ainsana oli aga vastu vetoõigust omav Ferrari ja plaan kukkus seega läbi.

Kava jõustumisel oleks alates 2017. aastast kasutusele võetud praegustest odavamad jõuallikad, mis oleksid FIA hinnangul võinud konkureerida praegu kasutatavate 1,6-liitriste V6-turbomootoritega. Ferrari kasutas aga oma vetoõigust, kui FIA soovis sarja strateegiarühma viimasel koosolekul seada mootorile ja käigukastile piirhinna nende tiimide jaoks, kes mõlemad komponendid mõnelt teiselt tootjalt sisse ostavad.

Praegu maksavad sellised võistkonnad jõuallikaid tootvatele Mercedesele, Ferrarile ja Renault’le aastas umbes 20 miljonit eurot. FIA arvates võiks see kolmik tegelikult tiimidelt küsida sellest summast vähem kui poole. Mercedes ja Renault olid ettepanekuga nõus, Ferrari aga mitte. FIA teatas, et otsustas nende vetoõigust «sarja huvides» mitte vaidlustada.

Nüüd alustatakse kõikide osanikega läbirääkimisi uue jõuallika loomise osas, mis oleks saadaval alates 2017. aastast. Sellise mootori ehitajaks võiks olla näiteks Cosworth või mõni muu sõltumatu tootja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles