Kohtuniku surnuks peksnud Hollandi jalgpallurid said eluaegse võistluskeelu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Nieuwenhuizeni mälestuseks toodi jalgpalliväljaku kõrvale hulgaliselt lilli.
Richard Nieuwenhuizeni mälestuseks toodi jalgpalliväljaku kõrvale hulgaliselt lilli. Foto: SCANPIX

2012. aasta detsembris andsid viis Hollandi noorjalgpallurit äärekohtunikule Richard Nieuwenhuizenile niivõrd kõvasti peksa, et mees suri saadud vigastustesse haiglas. Sellel nädalal määras Hollandi jalgpalliliit viiest peksjast neljale eluaegse võistluskeelu.

Intsident leidis aset Almeres toimunud Nieuw Sloteni ja Buitenboysi U17 vanuseklassi mängu ajal. Viis mängijat polnud äärekohtuniku tööga rahul ning läksid 41-aastasele mehele kallale. Nieuwenhuizen suri järgmisel päeval haiglas. Jalgpallurite kõrval sai karistada ka ühe poisi isa, kes mõisteti intsidendi järel kuueks aastaks trellide taha. Alaealised peksjad veetsid 12-24 kuud spetsiaalselt noortele mõeldud kinnipidamisasutuses.

Hollandi jalgpalliliit ootas omapoolsete sanktsioonidega eelmise karistuse lõpuni. Alaliit tõi välja, et pärast kohutavat intsidenti on Hollandi jalgpalliliigades vägivallajuhtumeid 34 protsenti vähem.

Tragöödia järel võttis sõna ka FIFA president Sepp Blatter. «Soovin väljendada oma kurbust ja ahastust, mis mind valdas, kui kuulsin äärekohtunik Richard Nieuwenhuizeni surmast,» seisis Blatteri kirjas Hollandi jalgpalliliidule. «Olin sellest uudisest kuuldes šokeeritud. Jalgpall on ühiskonna peegel ning tal on ka samad haigused. Olen siiski veendunud, et isegi selliste juhtumiste taustal on jalgpallil siiski positiivne jõud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles