Miks ei jõudnud Taimsoo ja Raja A-finaali?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo ja Allar Raja said Uus-Meremaa MMil oma poolfinaalis viimase koha ja võitlevad kohtadele 7.–12.
Kaspar Taimsoo ja Allar Raja said Uus-Meremaa MMil oma poolfinaalis viimase koha ja võitlevad kohtadele 7.–12. Foto: Matti Killing

Kaspar Taimsoo ja Allar Raja sõuavad Uus-Meremaa MMi poolfinaalis turvalise eduga järgnevate ees. Nad kindlustavad mängleva kergusega koha pühapäevases A-finaalis. Lihtsalt, muretult, stressivabalt.

Paraku oli see nii vaid Allar Raja unenäos. Reaalsus oli märksa trööstitum. Eesti paarisaeruline kahepaat jäi oma poolfinaalis konkurentsitult viimaseks. Ühe päevaga langes põrmu eesmärk võidelda medalite eest. Langes põrmu unistus võita MM-kuld. Selle asemel peavad eestlased leppima kohtadega 7.–12.

Pettumus, kurbus, viha – need on tunded, mis valitsesid kahe mehe südameis vahetult pärast finišijoont. Kui tavaliselt patsutavad Taimsoo ja Raja sõidu lõpetamise järel üksteisele õlale ning soovivad õnne, siis seekord ei kostnud paadist sõnagi. Sõnu polnudki vaja.

Meeste olek ütles kõik. «Tegelikul me ju teame, et oleme heas vormis. Ka füsioterapeut Katrin Vares ütles, et lihased on heas seisus. Päris kindlasti pole me tegelikult nii kehvad, kui see sõit näitas,» kahetses Viljandist pärit Taimsoo.

Ent milles siis asi oli? Miks kaotasid medalisooviga MMile sõitnud eestlased poolfinaali võitnud inglastele ligi 13 sekundiga? Edasipääsust jäi neid lahutama tervelt 11 sekundit. «Mitu asja langes kokku. Me saame aru, et väga lihtne on paati süüdistada, kuid siinkohal peame seda tegema. Me ei suutnud sellega õiget koostöörütmi leida. Lisaks asetati meid kõige kehvemale rajale, kus oli kõige tugevam küljetuul. Äärmistel vetel oli märksa soodsam positsioon ja väiksem laine,» vastas Raja.

Taimsoo võttis poolfinaali kokku lühidalt: «See oli tehnoloogiline kaotus. Pidime paadi juba 3. augustil Uus-Meremaa poole teele panema ja see ei sobinud meile. Ettevalmistuses vigu ei tehtud, suutsime vormi õigesti ajastada.»

Ilmselt tõstaks siinkohal nii mõnigi skeptik sõrme ja ütleks: «Poisid, ärge üritage ennast välja vabandada!» Samas näitas ka eelsõidus saadud 2. koht, et Taimsoo ja Raja vormil pole viga. Suurfavoriit Uus-Meremaale kaotati küll kaheksa sekundiga, kuid üldjuhul lähevad eestlased iga sõiduga paremaks. Seda näidati ka Portugali EMil, kus naasti hõbedaga, ning hooaja esimesel MK-etapil, kus saadi 3. koht.

Samas võtsid nad nendele võistlustele alati kaasa ka oma vana paadi. Seekord polnud sellist paati aga kuskilt võtta. «Kas me oleksime selle paadi võtnud, kui see kaasas oleks olnud? Kahtlemata! Aga sellist võimalust lihtsalt polnud. Seetõttu me ka ei mõtelnud selle peale. Pärast B-finaali anname praeguse paadi tehasele tagasi. Sellega me enam ei sõida!» selgitas Raja.

Mis seal salata – tegelikult läksid Taimsoo ja Raja poolfinaalile vastu väga enesekindlalt.

Eelsõidus saadud kindel 2. koht ning viimased ühistreeningud näitasid, et seis on hea. Lausa nii hea, et Taimsoo postitas oma Facebooki kontole prohvetliku lause: «(Väga) vihased ja medalinäljas.»

Kuues koht oli mõlema jaoks kõrgelt kukkumine. Oldi ju mõtetes juba finaalis medalite eest heitlemas. Paraku oli juba poolfinaali esimestest meetritest näha, et see pole sõit, kus eestlastel oleks esikolmikusse asja.

Kui tavaliselt haaravad Taimsoo ja Raja stardijoonelt liidrikoha, siis seekord olid 500 meetri peal neljandad. Poole distantsi peal langeti viiendaks ja 500 meetrit enne lõppu oldi kuuendad. «Poole maa peal mõtlesin, et mis toimub? Praktiliselt võimatu oli mõnda korralikku tõmmet teha. Selle MMi võib täielikult läbikukkunuks kuulutada,» avaldas Raja.

Taimsoo sõnul jäi mõlemal kõige enam kripeldama just see, et ei suudetud end realiseerida. «Kahju on ka sellepärast, et vedasime oma toetajaid alt. Tulevikus loodame selle aga kindlasti korvata,» sõnas ta.

Mõlemad kinnitasid kui ühest suust, et Uus-Meremaa MMil saadud valus õppetund annab neile edasiseks motivatsiooni veelgi tugevamalt treenida ja inimvõimete piire kompida. Selleks, et tulevikus võiks juba ükskõik millise paadiga medaliheitlusesse sekkuda. Ja selleks, et enam kunagi ei tuleks nii kõrgelt kukkuda.

Treener: tingimused olid ebavõrdsed

Kaspar Taimsoo ja Allar Raja treeneri Matti Killingu sõnul said eestlastele saatuslikuks ebavõrdsed tingimused. Viiendale rajale loositud eestlaste võimalused purunesid juba enne starti.

«Meil polnud õnne. Korraldajad olid võistlejatele ebavõrdsed tingimused loonud! Seetõttu langesid nad ka FISA (Rahvusvaheline Sõudeliit – toim) kriitikatule alla,» avaldas Killing. «Kui tavaliselt jagunevad poolfinaalides rajad vastavalt eelnevatele tulemustele, siis sel korral nii millegipärast ei tehtud – rajad loositi. Lisaks liigutati radasid kaldast eemale ning tekitati olukord, kus 5. ja 6. rajal oli võrreldes teistega võimatu sõuda. Küljelaine oli lihtsalt niivõrd võimas.»

Viiendalt veelt startinud eestlaste edasipääsu oleks taganud vaid ülisuur üleolek. Ent paarisaeruliste kahepaatide tase on võrdsemast võrdne. Seetõttu sõltubki kõik pisiasjadest.
«Radade loosimise tõttu jäid üksikaerulisel neljapaadil suurfavoriidid olnud inglased medalita. Viiendalt  ja kuuendalt rajalt startinud paatkonnad täna ei võitnud,» avaldas Killing ja lisas: «Kuidas edasi? Hakkame veel­gi tugevamini treenima. Peame saama füüsiliselt veelgi paremaks.»

Paarisaeruliste kahepaatide B-finaal sõidetakse ööl vastu pühapäeva kell 00.59. Paadiklassi kullaheitlust on võimalik jälgida kell 02.03. Medalite eest hakkavad võitlema inglased, sakslased, norralased, uusmeremaalased, austraallased ja prantslased. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles