Kas Mandela võitluskaaslane päästab jalgpalli?

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo Sexwale näitab rassismile punast kaarti. Nüüd plaanib ta mängust eemaldada ka korruptsiooni.
Tokyo Sexwale näitab rassismile punast kaarti. Nüüd plaanib ta mängust eemaldada ka korruptsiooni. Foto: AFP/SCANPIX

Jalgpall. Poliitika. Korruptsioon. Viimasel ajal on jäänud mulje, et need kolm käivad alati käsikäes – esimene lihtsalt ei saa ilma teise ja kolmandata. Sellel nädalal selgusid seitse meest, kes väidetavalt püüavad Rahvusvahelises Jalgpalliliidus (FIFA) korda majja lüüa ning kandideerivad 26. veebruaril toimuval erakorralisel kongressil ala katuseorganisatsiooni presidendiks.

Mõjuvõimas FIFA on alates 1998. aastast olnud šveitslase Sepp Blatteri juhtida, kuid tänavu lahvatanud korruptsiooniskandaalid viisid mehe lõpuks troonilt. Ta valiti mais küll presidendiks, kuid paar päeva hiljem teatas 79-aastane šveitslane, et paneb ameti maha pärast erakorralist kongressi, mis toimub järgmise aasta alguses. Oktoobris otsustas FIFA eetikakomisjon, et Blatter eemaldatakse kriminaaluurimise tõttu 90 päevaks ametist.

FIFAt puudutavad skandaalid on niivõrd ulatuslikud, et vääriksid eraldi raamatut. Kõige aluseks on 2018. ja 2022. aasta jalgpalli MMi finaalturniirid, mille korraldusõigus anti 2010. aastal vastavalt Venemaale ja Katarile. Blatter ise tunnistas sellel nädalal, et tegelikult oli FIFA juhatus jõudnud juba enne hääletamist üksmeelele, et turniirid peaks toimuma kahes   poliitiliselt kõige võimsamas riigis ehk Venemaal ja USAs, kuid plaani lõid sassi Prantsusmaa riigimehed, kes tegid koostööd Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) presidendi Michel Platiniga.

Kusjuures, Platini on üks seitsmest mehest, kes loodab saada FIFAs Blatteri järeltulijaks. Samal ajal on ka tema kriminaaluurimise all ning nagu Blattergi 90 päevaks ametist priiks lastud.

Keeruline sündmuste jada, kuhu on segatud Šveitsi riigi kriminaaluurimine, FBI ulatuslik uurimine ja tohutu ülemaailmne segaduse külvamine, on jõudnud viimaks punkti, kus paistavad mingid reaalsed lahendused. Peale Platini kandideerivad järgmiseks FIFA juhiks praegune UEFA peasekretär Gianni Infantino, mõjukas Lõuna-Aafrika Vabariigi ärimees Tokyo Sexwale, Jordaania prints Ali bin al-Hussein, Libeeria jalgpalliliidu president Musa Bility, endine Blatteri nõunik Jerome Champagne ja FIFA asepresident šeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Tegemist on kirju seltskonnaga, kes kõik lubavad, et suudavad FIFAs korra majja lüüa. Blatteri soovitus otsustajatele kõlas lihtsalt: valige ükskõik kes, aga mitte Platini. Viimaste hulgas liitus nimekirjaga Sexwale, kes on paljude meediakanalite hinnangul suurim favoriit mõjukale kohale.

Mosima Gabriel Sexwale kasutab eesnime Tokyo, meenutamaks aegu, mil tegeles karatega. Aastatel 1977–1990 istus ta poliitvangina range režiimiga Robben Islandi vanglas, kus samal ajal kandis karistust ka tema võitluskaaslane Nelson Mandela, kellega koos seisti riigis valitsenud apartheidi ehk rassilise eraldatuse poliitika vastu. 1994. aastal presidendiks valitud Mandela jättis Sexwale’i juhtida riigi rikkaima Guatengi provintsi. Pärast Mandela erruminekut kaalus Sexwale ka presidendiks kandideerimist, kuid loobus plaanist viimasel hetkel. Neli aastat töötas ta ka inimõiguste ministrina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles