Kohutava valikturniiri teinud Kreeka tuleb Eesti vastu sakslasest peatreeneriga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Skibbe.
Michael Skibbe. Foto: SCANPIX

Kreeka jalgpallikoondis, kes põrus lõppenud EM-valikturniiril täielikult, palkas uueks peatreeneriks sakslase Michael Skibbe.

Kui mullu suvel jõudis Kreeka Brasiilias peetud MMil alagrupist edasi ja kaotas alles kaheksandikfinaalis penaltiseeria järel turniiri suurüllatajale Costa Ricale, siis 2016. aasta EM-valiksari ebaõnnestus 11 aastat tagasi kõiki Euroopa meistriks tulekuga üllatanud koondisel täielikult. Alagrupis, kuhu kuulusid veel Põhja-Iirimaa, Rumeenia, Ungari, Soome ja Fääri saared, suutis Kreeka esimese võidu saada alles viimases mängus, kui ungarlased alistati kodus 4:3.

Muuhulgas jäädi kaks korda alla ka Fääri saartele ning koguti lõpuks vaid 6 punkti, mis ei andnud enamat alagrupi viimasest kohast. Kümne mänguga suutsid kreeklased lüüa kõigest seitse väravat, kusjuures neist neli sündis turniiri viimases kohtumises.

Pärast suvist MM-finaalturniiri lahkus neli aastat ametis olnud Fernando Santos peatreeneritoolilt ja tema asemikuks palgati Claudio Ranieri. Itaallasele näidati aga ust juba mullu novembris, kui Kreeka jäi esimest korda alla Fääri saartele. Seejärel jõudis viies mängus ametis olla Kostas Tsanas, viimases kolmes kohtumises juhendas Kreekat aga uruguaylane Sergio Markarian. Seega saab Skibbest pisut enam kui nelja aasta jooksul juba neljas Kreeka koondise peatreener.

Hulgaliselt kogemusi kodumaalt ja Türgist

50-aastasel Skibbel on selja taga korralik treenerikarjäär, sest mees on juhendanud selliseid kodumaa tippklubisid nagu Dortmundi Borussia, Leverkuseni Bayer, Frankfurdi Eintracht ja Berliini Hertha. Samuti on ta töötanud Türgis Istanbuli Galatasaray, Eskisehirspori ja Karabükspori peatreenerina, samuti Zürichi Grasshoppersis ja aastatel 2000-2004 abitreenerina ka Saksamaa koondises, kui peatreeneriks oli Rudi Völler. Ametlikult oli seejuures tegelikult peatreeneriks just Skibbe, kuna Völleril puudus vajalik litsents, ent sisulisi otsuseid tegi toona väljaku ääres siiski Völler.

Väärib märkimist, et sakslase palkamisega üritavad kreeklased ilmselt korrata 2004. aasta edu. Toona tüüris meeskonna Euroopa meistriks Skibbe kaasmaalane Otto Rehhagel, kes pani hellenid mängimad väga distsiplineeritud ja kaitsest lähtuvat jalgpalli.

2018. aasta MM-valikturniiril loositi Kreeka samasse alagruppi Eesti, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina ning Küprosega. Avamäng peetakse 2016. aasta 7. oktoobril kodus Küprose vastu, vaid kolm päeva hiljem mängib Kreeka aga juba Tallinnas Eestiga. Korduskohtumine Kreekas leiab aset 2017. aasta 31. augustil, mängupaik pole veel selge.

Kaks kaotust Fääri saartele olid Kreeka jaoks lõppenud valiktsükli kõige piinlikumad hetked. FOTO: Scanpix
Kaks kaotust Fääri saartele olid Kreeka jaoks lõppenud valiktsükli kõige piinlikumad hetked. FOTO: Scanpix Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles