Pilk ajalukku: Mehhiko vormel-1 rada kannab hukkunud vendade nime

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergio Perez sõidab uuenduskuuri läbinud Autodromo Hermanos Rodriguezi ringrajal ajaloolise vormeliga, millel kunagi võistles Pedro Rodriguez.
Sergio Perez sõidab uuenduskuuri läbinud Autodromo Hermanos Rodriguezi ringrajal ajaloolise vormeliga, millel kunagi võistles Pedro Rodriguez. Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel sõidetakse Mehhikos üle 23 aasta taas vormel-1 etapp. Selle tarvis põhjalikult uuendatud Autodromo Hermanos Rodriguez kannab sellist nime võidusõitjatest vendade auks, kes mõlemad jätsid oma elu paraku võistlusrajale.

Mehhiko etapi eel ei naudi ajakirjanike tähelepanu kõige rohkem sugugi värske kolmekordne maailmameister Lewis Hamilton ega mõni teine tippmeeskonna sõitja, vaid hoopis Force India rooli keerav Sergio Perez. Temast saab sel nädalavahetusel teine mehhiklane, kellel on olnud võimalus oma kodumaal peetaval vormel-1 etapil osaleda.

Esimene ja seni ainus selline mees oli Pedro Rodriguez, kes hukkus 1971. aastal Saksamaal Norisringil peetud sportautode võidusõidus. Tema Ferrari põrkas kokku aeglasema autoga, tabas rajapiiret ja süttis põlema ning Rodriguezi elu ei õnnestunud päästa. Pedro Rodriguezi arvele jäi vormel-1 sarjas 51 etappi ning võidud 1967. aastal Lõuna-Aafrikas ja 1970. aastal Belgias. Poodiumile tõusis ta kokku seitsmel korral.

Üheksa aastat varem oli samuti võistlusrajal hukkunud tema noorem vend Ricardo, kes oli sel hetkel vaid 20-aastane. Ricardo jõudis aastatel 1961-62 startida viiel vormel-1 etapil, ent paraku kustus tema eluküünal just Mexico Citys asuval rajal, mis tollal kandis Magdalena Mixhuca nime. Ferrari meeskond otsustas MM-sarja mitte kuulunud Mehhiko etapile sõitmisest loobuda ja seega istus Ricardo Rodriguez tolleks võistluseks hoopis Rob Walkeri tiimi Lotuse rooli. Vabatreeningu ajal purunes Rodriguezi autol aga kurikuulsas Peraltada kurvis tagavedrustus ja vormel sööstis vastu seina ning mehhiklane hukkus silmapilkselt. Rada nimetati esialgu tema auks ümber Ricardo Rodriguezi ringrajaks ning pärast vanema venna Pedro hukkumist anti rajale mõlema venna nimi, mida see kannab tänaseni.

«Nad oleksid võinud vormel-1 sarjale väga palju anda,» lausus Perez, kui temalt tänasel pressikonverentsil vendade Rodriguezte pärandi kohta küsiti. «Ja minu jaoks täitub nädalavahetusel üks unistus – pühapäev on mu karjääri tähtsaim päev. Kas teate ikka, milline Mehhiko publik on? Tulemusel pole seekord tähtsust,» sõnas Perez. «Rada kannatab võrdlust ükskõik millise teise võistluspaigaga. Tunnen uhkust maa üle, kust nii paljud sõitjad on nii kaugele jõudnud.»

Sergio Perezile tähendab kodumaal võistlemine väga palju. FOTO: Scanpix
Sergio Perezile tähendab kodumaal võistlemine väga palju. FOTO: Scanpix Foto: Lars Baron/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles