Meistriliiga 35. voor: värske meister Flora klaarib võlga, lõpus asjad põnevad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiitliheitluses õnnestus Floral tänavu Levadia selili panna, kas suudetakse seda lõpuks ka väljakul?
Tiitliheitluses õnnestus Floral tänavu Levadia selili panna, kas suudetakse seda lõpuks ka väljakul? Foto: Jaanus Lensment

Jalgpalli Eesti meistriliiga eelviimases voorus tiitli peale enam ei mängita – selle kindlustas kaks mängu enne lõppu FC Flora. Küll aga on endiselt lahtine, kes tabeli viimasest nelikust jääb liigasse püsima, kes peab võitlema koha eest üleminekumängudel ja kes langeb esiliigasse. Ka hõbe- ja pronksmedalid pole veel lõplikult välja jagatud.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Narva Trans – FC Infonet

Reedel 30. oktoobril kell 19.00 Narva kunstmurustaadionil

Trans jahib jätkuvalt liigatabelis Sillamäe viiendat kohta, ehkki jääb rivaalidest juba nelja punkti kaugusele. Eelmises voorus suudeti pärast kahte kaotust taas punkte noppida, kui Tallinnas viigistati 1:1 Nõmme Kaljuga. Infonet jäi samal ajal kodus 0:1 alla FC Florale, kaotades viimase 16 mängu jooksul alles teist korda.

Neljas tabelikoht on Infonetil peaaegu käes, ent selle sajaprotsendiliseks kindlustamiseks vajatakse kahest eesootavast mängust siiski veel ühte punkti. Senistes omavahelistes mängudes on kaks korda seisuga 3:0 peale jäänud Infonet, korra mängiti väravateta viiki. Küll aga pole Trans kolme aasta jooksul, mil Infonet on kõrgliigasse kuulunud, suutnud neid kordagi võita.

Narvakatele võib trumbid kätte mängida see, et Infoneti poolel ei saa kaasa teha koguni neli põhimeest – nii Vladislavs Kozlovs, Kassim Aidara, Aleksandr Dmitrijev kui ka Aleksandr Semahhin peavad kollaste kaartide tõttu mängu vahele jätma. Transil sunnitud puudujaid pole.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Tegemist on selle hooaja viimase väljasõiduga Narva ning oleme seejuures meelestatud võitma. Meeskond põleb soovist lõpetada hooaega positiivse noodiga ning püüab võita mõlemad järelejäänud mängud. Vastane on ambitsioonikas, seega ei saa meil olema kerge, kuid sel hooajal meil kergeid mänge olnud ei olegi.»

Infoneti väravavaht Mihhail Lavrentjev: «Narvas ei ole ühelgi meeskonnal kerge, seega suhtume sellesse mängu väga tõsiselt. Kõik selle hooaja meievahelised kohtumised on olnud pingelised. Meie eesmärgiks on teha võimalikult vähe vigu ja realiseerida kõik võimalused. Sõidame kolme punkti järele!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – Viljandi Tulevik

Pühapäeval 1. novembril kell 14.00 Sillamäel Kalevi staadionil

Mullune hõbedameeskond Sillamäe jääb seekord medaliteta ning ilmselt ka neljanda kohata, sest vahe Infonetiga on kuus punkti. Kalevlastel on neljandaks tõusmiseks vaid üks võimalus – tuleks võita mõlemad allesjäänud kohtumised ning loota, et Infonet ei teeni enam punktigi.

Eelmises voorus alistas Sillamäe Tartus 4:1 sealse Tammeka, ent mäng oli pingelisem kui lõpptulemus näitab. Eriti raiskavalt tegutses tartlaste vastu ukrainlane Kõrõlo Silitš, kes sai siiski kaks tabamust kirja. Tammeka vastu puudus ka esiründaja Jaroslav Kvassov, kellel praeguseks kirjas 17 väravat. Sedapuhku ei saa aga kollaste kaartide tõttu kaasa mängida keskkaitsepaar Igor Tšeminava – Igor Dudarev.

Tulevik ei suutnud kaotusteseeriat lõpetada ka eelmise vooru ülitähtsas mängus Paidega, kellele vannuti koduplatsil alla 2:3. Vastaste kõik kolm väravat lõi seejuures Vjatšeslav Zahovaiko, neist kaks kodumeeskonna enda ränkadest eksimustest. Seega jätkavad mulgid ikka tabeli viimasel real ning ehkki Tammekast lahutab neid vaid üks punkt, on kahe viimase vooru vastased kõvast puust.

Nädala sees võõrustas Tulevik Evald Tipneri karikasarjas Nõmme Kaljut ning kaotas suurelt 0:5, kolm väravat lõi külaliste poolel Joel Lindpere. Tänavu on Sillamäe ja Viljandi olnud vastamisi kolmel korral ning Sillamäe on võitnud kõik kolm tasavägist mängu tulemustega 2:0, 2:1 ja viimati juuli lõpus samuti 2:1.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Viimane kodumäng Tuleviku vastu ootab meid pühapäeval. Viljandi mängib alati kuni viimase vileni ja kerget mängu ei oota mitte keegi. Aga sõltumata sellest, peame keskenduma oma mängule ning viima selle mängu läbi kõrgel tasemel, et teenida võit ning saada endale kolm punkti juurde.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Viimaseks kodumänguks tahaks kutsuda väljakule võimalikult palju fänne, et tunda nende toetust. Viimased mängud on meie jaoks väga tähtsad ning meil on suur soov rõõmustada kodupublikut ja ennast väravate ning võiduga.»

FC Levadia – FC Flora

Laupäeval 31. oktoobril kell 14.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Kohtumine, millest oodati suurt tiitlilahingut, osutus ootamatult tabeliseisu mõttes üsna tühiseks, kui Levadia eelmisel nädalal esmalt Pärnu vastu 0:0 viigiga leppis. Flora võitis paar tundi hiljem Infonetti tänu Joseph Saliste väravale 1:0 ja kindlustas tiitli, libisedes püüdmatusse kaugusesse.

Samas pole Flora ja Levadia vastasseisud kunagi kiretud mängud ja seega on vihast võitlust oodata ka nüüd. Floral on veel tõestamisruumi ja -vajadust, sest sel hooajal pole Levadiast kolmes mängus kordagi jagu saadud – esimene mäng lõppes mai alguses Levadia 1:0 võiduga, teine viigiga ning kolmas juuli lõpus taas viigiga. Viimati suudeti Levadiast meistriliigas jagu saada 2011. aasta septembris ehk enam kui neli aastat tagasi!

Tiitlist ilma jäänud Levadia ei saa veel jalga sirgu lasta, sest vahe teisel kohal oleva Nõmme Kaljuga on kuus punkti. Kalju vastased on kahes viimases voorus aga tabeli kaks viimast ehk Tartu Tammeka ja Viljandi Tulevik, samas kui Levadia kohtub lisaks Florale veel võõrsil Infonetiga, kes on neile tänavu samuti mitmel korral hambaid näidanud. Seega on Kaljul endiselt olemas võimalused hõbemedaleid püüda.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Tahame värskele meistrile korralikult vastu hakata ja hea tulemuse saavutada. Üritame hooaja kaks viimast kohtumist võita ja aasta positiivsete emotsioonidega lõpetada. Lisaks on meil veel vaja hõbemedali kindlustamisega vaeva näha.»

Levadia ründaja Ingemar Teever: «Vaatamata sellel, et kullavõitlus lõppes meie jaoks allajäämisega FC Florale, üritame viimases omavahelises mängus neist paremad olla. Võit Eesti meistri üle oleks meie meeskonnale emotsionaalselt väga oluline, samamoodi üritame võita ka viimase mängu FC Infoneti vastu – see aitaks enesetunnet natuke parandada. Me pole neli aastat liigamängus FC Florale kaotanud ja teeme kõik selleks, et nii ka jääks.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Oleme treeneritega Levadia mänguks valmistumisel kõvasti tööd teinud ja päevad on olnud väga pikad. Need mängud arendavad ka iseennast ja neid duelle olen alati oodanud. Tahame selles mängus olla väga tugevasti distsiplineeritud. Ma usun, et see mäng saab olema kõrge tempoga, mõlemapoolselt väravajanuline ja julge.»

Flora poolkaitsja Rauno Sappinen: «Tabeliseisu osas ei muuda see mäng midagi, aga nagu meeste pealt on trennides näha olnud, on kõigil väga suur isu ja tuhin sees, et Levadia vastu kolm punkti võtta. Teame Levadia nõrku ja tugevaid kohti ning oleme mänguks valmis. Ma loodan, et meie fänne tuleb Kadrioru staadionile väga palju. Meeskond proovib anda nii fännidele, endale kui ka kogu klubile hea emotsiooni!»

Pärnu Linnameeskond – Paide Linnameeskond

Laupäeval 31. oktoobril kell 14.00 Pärnus Mai tänava kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pärnul ja Paidel on võimalik kindlustada voor enne hooaja lõppu kõrgliigasse püsimajäämine – mõlemale piisab sellest, kui Tammeka ei suuda võõrsil võita Nõmme Kaljut. Kui eelmises voorus Levadialt 0:0 viigi kätte saanud ja 26 punkti peal olev Pärnu tegi suure sammu kõrgliigasse jäämise suunas hooaja teise poolega, siis Paide suisa viimaste mängudega.

Kõigepealt alistati kodus 4:0 Tartu Tammeka ja seejärel võõrsil ka 3:2 Viljandi Tulevik. Sellega tõusti punase laterna rollist hoobilt 27 punkti peale ning tabelis seitsmendaks. Suurt rolli mängis kahes võidus kogenud ründaja Vjatšeslav Zahovaiko, kes tegi nii Tammeka kui ka Tuleviku vastu kübaratriki. Laupäeval ei saa Paidet aga mängukeelu tõttu aidata teine vanameister Liivo Leetma, Pärnu poolel on keelu all poolkaitsja Greger Könninge.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Õnneks viik Paidega ei tähendaks meile mitte midagi. Matemaatikutele jätaks see veel võimaluse spekuleerida enne pühapäevaseid mänge. Pärnu LM eesmärk on võita.»

Pärnu keskkaitsja Karl Palatu: «Hooaja eelviimane mäng ning kui medalikohad on enamvähem jagatud, siis tabeli alumine ots veel üsna lahtine. Oleme küll hetkel 8. kohal, kuid et koht Premium Liigas säiliks, tuleb viimasteks mängudeks kõik jõuvarud kokku võtta ning vaid võidule mängida! Loodame laupäeval tribüünidel näha palju kaasaelajaid ja toetajaid!»

Nõmme Kalju – Tartu Tammeka

Pühapäeval 1. novembril kell 14.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Kalju kindlustas eelmises voorus Narva Transiga 1:1 viiki mängides endale vähemalt pronksmedalid, kuid ka hõbe ehk Levadia on veel teoorias püütav. Selleks tuleb võita viimased mängud tabeli kahe viimase meeskonna vastu ja loota, et Levadia rohkem punkte ei teeni. Nädala sees tõsteti tuju Evald Tipneri karikavõistlustel, kui Joel Lindpere kübaratriki toel alistati võõrsil koguni 5:0 Viljandi Tulevik.

Tammeka võitles eelmises voorus kodus Sillamäe vastu visalt, kuid avapoolaja viimasel sekundil endale lüüa lastud värav ja väravavahi Karli Küti rumal punane kaart röövisid võimaluse idavirulastele vastu hakata. Mäng kaotati viimaks 1:4, mis tähendab seda, et Tammeka on endale lasknud käesoleval hooajal lüüa juba 94 väravat ja saatuslik saja piir on tulnud ohtlikult lähedale. Siiski edestatakse eelviimasel kohal olles Viljandi Tulevikku veel ühe punktiga ja ollakse kinni kohas, mis ei langetaks tartlasi liigast välja, vaid lubaks minna üleminekumängudele esiliiga paremuselt teise iseseisva klubiga.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Hooaja eelviimane mäng, peame kindlustama üheksandat kohta ja proovima veel püüda kaheksandat kohta. Vajame vähemalt punkti, et lootused elus püsiksid.»

Tammeka ründaja Marek Tšernjavski: «Meeskond on kõrgelt motiveeritud ja Tallinnasse sõidetakse punktide järele. Teoreetiliselt võimalus pääseda üleminekumängudest – tuleb kõik trumbid välja käia. Aeg tõestada endale ja teistele, miks Tammeka peaks ka järgmisel aastal Premium liigas mängima.»

Liigatabel 34. vooru järel:

  1. FC Flora 81 punkti
  2. FC Levadia 73 p
  3. Nõmme Kalju 67 p
  4. FC Infonet 59 p
  5. Sillamäe Kalev 53 p
  6. Narva Trans 49 p
  7. Paide Linnameeskond 27 p
  8. Pärnu Linnameeskond 26 p
  9. Tartu Tammeka 22 p
  10. Viljandi Tulevik 21 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Flora 15 punkti
  2. Kalju 11 p
  3. Infonet 8 p
  4. Levadia 8 p
  5. Sillamäe 8 p
  6. Trans 7 p
  7. Paide 7 p
  8. Pärnu 4 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Tulevik 0 p
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles