Flora võitis Kadriorus viimati Levadiat, kui platsil olid Reim ja Kaalma

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim (keskel)mängus Levadia vastu
Martin Reim (keskel)mängus Levadia vastu Foto: Artur Sadovski

Jalgpalli Eesti meistriliiga kohtuvad täna igipõlised rivaalid Levadia ja Flora. Tundub uskumatu, kuid viimati õnnestus Floral meistriliigas Levadiat nende koduväljakul võita kümme aastat, kuus kuud ja 14 päeva tagasi.

2005. aasta 17. aprillil toimunud mängus suutis Flora rivaaldest üle olla 2:0, väravad kanti Andrei Sidorenkovi ja Mihail Ištšuki nimele. Lisaks käisid Flora eest toona väljakul veel Martin Kaalma, Tomas Sirevicius, Sander Post, Alo Bärengrub, Kauri Siim, Märt Kosemets, Kert Haavistu, Martin Reim, Aleksander Saharov, Vjatšeslav Zahovaiko, Ott Reinumäe ja Jürgen Kuresoo.

Levadia poolelt tegi kaasa ka üks mees, kes ilmselt täna väljakule tuleb – Dmitri Kruglov. Lisaks temale kuulusid tol päeval meeskonda Artur Kotenko, Andrei Kalimullin, Vitoldas Cepauskas, Tihhon Šišov, Vitali Leitan, Vladimir Tšelnokov, Marius Dovydenas, Konstantin Vassiljev, Konstantin Nahk, Martynas Karalius, Miroslav Rõškevitš, Aleksandr Rulkov ja Eino Puri.

Flora mängijate keskmine vanus oli 23 aastat ja üks kuu, Levadial sama palju aastaid ja viis kuud.

Kas värskelt Eesti meistriks kroonitud Flora suudab täna pikalt Kadriorus kestnud võidupõua lõpetada, selgub kell 14 Kadrioru staadionil.

Meenutuseks pakume lugeda kümme ja pool aastat tagasi toimunud kohtumise kajastust Postimehe paberlehes:

Suur duell: Flora alistas Levadia

Autor: Andres Must

Sellal kui matusemeeleolus Levadia vutimehed kahe käega peast kinni hoidsid, kõlasid Flora riietusruumis valjud sõjahüüded. Floral oli pidutsemiseks põhjust küllaga – 2:0 võit tulise vastase Levadia üle maitseb alati topeltmagus.

Pärast mängu Eesti koondise peatreenerilt Jelle Goesilt õlalepatsutuse teeninud Flora juhendaja Janno Kivisild säilitas külma vere: «Hooaeg on veel pikk ning äsjast võitu ei tasu üle hinnata,» lausus karjääri ühe kaalukama võidu teeninud 27-aastane treener.

Tiitlikaitsja Levadia mured said alguse juba enne avavilet, sest nad pidid hakkama saama kahemängulist keeldu kandva peatreeneri Tarmo Rüütlita, kes jälgis kohtumist tribüünilt. Teda asendas juhendajapaar Igor Prins – Urmas Hepner.

«Flora mängis hästi,» lausus Rüütli. «Ei usu, et minu kohalolek suurt midagi muutnuks.» Ta jätkas: «Vastane kasutas oma vähesed võimalused edukalt ära. Meiegi suutsime tekitada ohtlikke olukordi, kuid nende realiseerimine jättis soovida.»

Rüütlil silm peal

Sama meelt oli ka Prins. «Floral lihtsalt õnnestus kõik, mängijad täitsid treeneri nõudmised punktipealt. Teadsime pärast Flora eelmist võitu Narva Transi üle, et nad on ohtlikud,» rääkis Prins ning lisas: «Meie ründajatel on vaid üks probleem – nad ei löö väravaid.» Ta kinnitas, et tegelikult hoidis Rüütli mängul täpselt silma peal. «Rääkisime temaga enne mängu, samuti vaheajal.»

Eesti jalgpalli meistrivõistluste oodatuima kohtumise saatuse otsustasid Flora pallurid kummagi poolaja viimastel hetkedel: väravad sündisid 45. ja 90. minutil.

Kuigi soosikuna murule jooksnud Levadia haaras veerandtunnise kohtumise järel ohjad kindlalt enda kätte, ei suutnud nad ülekaalu väravaks vormida. Levadialaste löögid ei valmistanud väravavaht Martin Kaalmale suurt peavalu.

«Meil oli ka piisavalt õnne, nende karistusspetside Konstantin Nahki ja Dmitri Kruglovi sihik polnud paigas,» tunnistas Kivisild.

Vastu ootusi asus Flora avapoolaja viimastel sekunditel Andre Sidorenkovi väravaesisest tabamusest 1:0 juhtima. See oli floralastel alles teine reaalne väravašanss – esimese ajas luhta Vjatšeslav Zahhovaiko viiendal minutil, lüües väravaesiselt pallist mööda.

TVMK suur võit

Kõik kordus teise kolmveerandtunni lõpu eel – Aleksander Saharov viis välkkiirel vasturünnakul löögikohale Mihhail Išštššuki, kes ei jätnud võimalust kasutamata.

«Tuju on väga halb,» lausus Levadia väravavaht Artur Kotenko. «Ju Flora tahtis seda võitu rohkem.» Negatiivsele poolele saab Flora kanda Kert Haavistu vigastuse, kes venitas reie sisekülge ning pidi murult lahkuma.

Levadia ja Flora võtavad mõõtu taas juba 27. aprillil, mil kohtutakse karikavõistluste poolfinaalis.

Liider TVMK purustas Tallinna Dünamo 7:0. Neli tabamust kanti Tarmo Neemelo arvele, kes tõusis kaheksa väravaga liiga resultatiivseimaks palluriks.

Eesti meistriliiga

1. TVMK 7 6 1 0 32:4 19

2. Flora 7 5 1 1 13:5 16

3. Levadia 8 5 1 2 21:7 16

4. Trans 8 4 0 4 18:15 12

5. Merkuur 7 3 2 2 11:11 11

6. Valga 7 3 0 4 8:15 9

7. Tulevik 7 2 1 4 4:11 7

8. Kuressaare 7 2 0 5 4:10 6

9. Tammeka 7 1 2 4 15:19 5

10. Dünamo 7 1 0 6 3:32 3

Tabelis mängud, võidud, viigid, kaotused, väravate vahe, punktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles