Ojaste ja Einaste hoidusid võidujärgsest eufooriast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Ojaste
Triin Ojaste Foto: Raigo Pajula

Olose esimese lume võistlus, naiste klassikasprindi finaal. Nooruke Triin Ojaste spurdib ette, kuid kohe tema kannul on slovakitar Alena Prochazkova.


Ojaste tunneb iga meetriga, kuidas Prochazkova talle läheneb. Nagu ta ütles, oli slovakitari hingeõhk kuklas tunda. Finišisirgel on Prochazkova Ojastele peaaegu kõrvale jõudnud. Viimastel meetritel kihutavad kaks naist juba kõrvuti. Kes keda? Kumb peale jääb? Pinge on meeletu!

Vahetult enne finišijoont sirutab eestlanna jala ette. Vancouveri MK-etapi võitnud Prochazkova on alistatud! Ojastele kuulub ülinapp võit. Nagu ütles koondise peatreener Mati Alaver: «Poole saapa pikkune võit.»

Pahviks ei löönud

Pärast triumfi tõdeb üliõnnelik Ojaste, et poleks sellist võistlust uneski näha osanud. Lisaks finaalile oli ta kiireim ka eelsõidus, veerandfinaalis ja poolfinaalis. «Emotsioonid? Mul on praegu väga-väga hea tunne sees. Pigem ei suuda seda uskudagi. Eelsõidu võit mind tegelikult pahviks ei löönud. Teadsin, et olen selleks võimeline,» sõnas Ojaste.

Samas ei tõusnud ta pärast võitu pilvedesse. Esiteks polnud konkurents teab mis kõva. Kaasa tegi 54 naist Kasahstanist, Slovakkiast ja Venemaalt. Ja teiseks – see oli alles esimese lume võistlus. Praegu on alles novembri algus, hooaja tähtsaimad võistlused peetakse aga veebruari lõpus. «Pikk hooaeg on ees. Minu jaoks on oluline, et suudaksin siit veel paremaks minna. See on tähtis,» sõnas Ojaste.

Alaveri sõnul näitas võistlus siiski, et piiga on arenguredelil sammukese edasi astunud. Kui suure sammu täpselt, selguvat aga alles kahe nädala pärast Kuusamo MK-etapil. «Nägin juba treeningutest, et Triin on edasi arenenud. Siit on hea edasi minna,» sõnas Alaver ja lisas: «Samas ei saa ka eufooriasse sattuda. Täpsema pildi oma sportlaste vormist saame Kuusamo MK-etapil, kus on samuti klassikasprint kavas.»

Olosel tegi naiste sprindis eestlannadest kaasa ka Kaija Udras, kes sõitis eelsõidus välja neljanda aja. Tervislikel põhjustel otsustas ta aga koos treener Kalmer Trammiga edasisest võistlusest loobuda. «Kuna väljas oli 13 kraadi külma ja Kaijal on astma, siis peeti paremaks mitte tervisega riskima hakata,» selgitas Alaver otsuse tagamaid.

Sarnaselt Ojastega sai Olosel võidurõõmu maitsta ka Kein Einaste, kes edestas oma treeningukaaslast Peeter Kümmelit ning Vancouveri olümpial viienda koha saanud Kasahstani suusatajat Aleksei Poltaraninit. «Ega midagi erilist see võistlus näidanudki – tulime siia ju kõik raske treeningu pealt. Seisund on hea, kannatab sõita küll,» sõnas Einaste tagasihoidlikult.

Võit võiduks, märksa tähtsam oli Jõulumäelt pärit sportlase jaoks see, et esikoht tagas talle pileti ka Kuusamo MK-etapi minituurile. Peale tema kindlustas koha hooaja teisele MK-etapile ka Kümmel.
Timo Simonlatseri B-finaalivõidust aga MK-etapile pääsemiseks ei piisanud. «Saame Kuusamosse panna kuus meest ja kuna tegemist on minituuriga, siis oleme otsustanud, et paneme välja kaks sprinterit ja neli distantsimeest. Kes need neli ülejäänud meest on, selgub juba järgmisel nädalavahetusel,» sõnas Alaver.

Veerpalu üllatas

Meeste seisundist andis mingisuguse pildi ka eelsõit, kus kõige positiivsemalt üllatas peatreenerit kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu. 39-aastane mees sõitis välja kümnenda aja. Tema ees lõpetas soomlane Kalle Lassila, tema järel aga venelane Vassili Rotšev. «Andrus oli üllatavalt hea. Tema eas on kõige olulisem just see, et mitte kiiruses kaotada. See on väga hea märk, kui ta suudab eelsõidus Rotševit edestada,» arutles Alaver.

Eelsõidu võitis Einaste 2,1-sekundilise eduga Kümmeli ees. Timo Simonlatser näitas eelsõidus seitsmendat aega, 15. oli Erkki Jallai ja 23. Raido Ränkel.

Anti Saarepuu ei teinud terviserikkest tingitud treeningupausi tõttu võistlustel kaasa. «Anti tervis on õnneks korras. Igaks juhuks otsustasime hooaja avavõistluse aga järgmisele reedele lükata,» selgitas Alaver.

Järgmisel reedel sõidetakse Olosel vabatehnikasprint, laupäeval sõidavad mehed 10 km klassikat ja naised viis km klassikat ning pühapäeval võisteldakse 10 km vabatehnikasõidus. «Pärast järgmist nädalat on meil sportlaste vormist juba parem ülevaade, sest siis teevad võistlustel kaasa ka sakslased, tšehhid, šveitslased, itaallased ja venelased,» sõnas Alaver lõpetuseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles