Rauno Sappinen: Levadiasse ei lähe ma kunagi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauno Sappinen (paremal)
Rauno Sappinen (paremal) Foto: Sander Ilvest

FC Flora ründav poolkaitsja Rauno Sappinen on tänavu tõusnud meeskonna üheks liidriks, ta sahistab võrku ja jagab väravasööte. Jalka lugejad uurisid Siim Kera vahendusel tõusvalt tähelt tema juurte, lugemuse, unistuste kolli ja välismaale siirdumise kohta. Muide saab teada, et vajaduse korral võib ta ka keelt õpetada! 

Kas sul on Soome juured? (Sten, Helsingi)

Jah, mu vanavanaisa oli soomlane ja vanavanaema ka. Vanaema tuli Eestisse elama ja siit hargnes edasi. Mina olen Eestis sündinud ja kasvanud, pean ennast täielikult eestlaseks. Soome keelt ma ei räägi, aga isa küll. Kui vanaema sündis Soomes, siis vanaisa Venemaal!

Kui sa peaks valima, kus ja kuidas oma karjääri jätkata, siis millise variandi sa valiks: jalgpallurina Tallinna Levadias, korvpallurina Kalev Cramos või võrkpallurina Tallinna Selveris? (Siim, Põlva)

(Naerab – toim.). Ma kõigepealt kiidan väga hea küsimuse eest! Korvpalli ma ei oska ja Levadiasse ei lähe ma kunagi! Üle jääb võrkpall, seda on võibolla kõige lihtsam selgeks saada. Enam-vähem oskan ka, kindlasti paremini kui korvpalli.

Flora pidavat olema väärtuspõhine klubi. Kuidas sa klubi kasvandiku ja jalgpallurina seda arusaadavalt sõnastaks? Too mõni näide ka! (Ervin, Kuusalu)

Meil on kindlad põhimõtted ja kindel filosoofia, mida klubi järgib. Panustatakse oma noortesse ja välismaalt tuuakse mängijaid ainult siis, kui nad on meist peajagu üle. Klubi üritab luua oma kogukonda ja muuta kõiki ühtseks pereks, nii fänne, noori kui lapsevanemaid. Minu arust oleme me õigel teel ja seda peaks näitama nii kõrgeim publikuarv kui ka koht liigatabeli tipus (30 vooru järel – toim.).

Viimasel ajal on paljud meie koondislased välismaalt tagasi tulnud, sest mänguaja teenimine polegi nii lihtne. Kas see on jahutanud sinu soovi kiiresti välisklubisse jõuda? (Marianne, Tartu)

Välismaale on mindud vabaagendina, arvatakse, et see on hea. Tegelikult tuleb teha õigeid otsuseid. Florast on oma näide võtta, Karol Mets osteti Norrasse kindla summa eest, ta läks lepingust lepingusse ja on seal sisuliselt kõik mängud mänginud.

Oled sel hooajal löönud Flora eest korralikul hulgal väravaid ning seetõttu võib sind pidada üheks resultatiivsemaks mängijaks Flora klubis. Kas tänu senisele heale hooajale ootad ka võimalust järgmisel hooajal mängida kuskil välismaal või on selliseks käiguks karjääris veel liiga vara? (Silver Tabo, Ülenurme)

Ma usun, et kui on õige aeg, siis tuleb ka see üleminek. Täpselt ma veel ei oska öelda, kas praegu on liiga vara või mitte, seda ma ei tea. Mina ei ole kuulnud, et minu vastu oleks kuskilt huvi tuntud.

Milline võiks olla sinu unistuste värav, mida tahaksid lüüa? Kirjelda! (Toomas, Jõgeva)

See võiks olla sellisel staadionil, mis mahutab 70 000 inimest, ja see võiks olla puupüsti täis. Võiks olla meie nurgalöök ja treener paneb mind karistusala taha ja nurgalöök mängitakse mulle jala peale ja löön otse ühe puutega väravasse. Nagu Arjen Robben kunagi Old Traffordil (2010. aastal Meistrite liigas – toim.) lõi.

Ma tean, et paljud Flora pallurid elavad A. Le Coq Arena lähedal. Kas sina ka? Kas sa Uue Maailma tänavafestivalil käisid? (Kadri Margus, Kristiine)

Mina elan A. Le Coqile lähedal, sõidan igal hommikul rattaga 7–8 minutit trenni, jala tulen 15 minutit. Uue Maailma festivalile ei jõudnud, U21 koondisemängud olid samal ajal. Vahepeal ikka käin seal kandis, eriti kohvikus Kohalik.

Kas oled tänaval näinud mõnd särki, millel sinu nimi turjal? Mis tunne on seda näha? (Kristel, Lilleküla)

Jah, olen küll ühe Flora fänni seljas näinud. Alguses vaatasin, et mis toimub, ja siis panin pildi kokku. Oli positiivne ja südantsoojendav.

Kellelt oled elus kõige enam õppinud? (Tanel, Tallinn)

Jalgpallis konkreetselt mängutaktika kohta olen palju õppinud Norbert Hurdalt (FC Flora peatreener – toim.), kellega koos me igapäevaselt tööd teeme. Jalka mõttes olengi kõige rohkem kõigilt Flora treeneritelt õppinud. Ma arvan, et välja võib tuua ka Aivar Halleri, kes on väga tark ja lugupeetud mees. Tema käest olen palju nõu küsinud ja ta käis ka koondises aitamas. Ta on mind platsil ja ka elus psühholoogiliselt aidanud. Noorele mängijale on psühholoogiline abi väga oluline, noor pole nii stabiilne, teda on kergem rivist välja lüüa. Tuleb kasuks, kui keegi kõrvalt olukorra lahti seletab.

Kui kindlalt sa end jalgpalli mälumängus tunneksid? Kas sinu trumpideks oleks ajalugu või tänapäev, välismaa või Eesti jalgpall? (Märt, Tallinn)

Ajaloost ma ei tea väga midagi, esimest MMi mäletan ma 2002. aastast. Tean ikka, kes enne meistriks tulid, aga suuremat mitte. Tänapäev oleks trump, Eesti ja välismaa jalgpalli tean võrdselt. 2002. aastast mäletan Saksamaa–Brasiilia finaali, nutsin päris kõvasti, kui Saksamaa kaotas. Siiamaani olen fänn ja lõpuks jõudsin tiitli ära oodata! Bundesligat vaatan ma rohkem kui Premier League’i.

Kui palju on tegelikult kuulda platsi ääres karjuv treener? Kuidas info mängu ajal mängijateni jõuab? (Sander, Keila)

Mõni mäng karjud ja oma mängijad ei kuule seda üldse, sest nii kõva lärm on staadionil. Kui nii on, siis pausi ajal kutsub treener pingile kõige lähedamal oleva mängija enda juurde ja tema viib info edasi. Guardiola näitab näppudega asju, millest televaataja ei saa midagi aru, aga mängijad kindlasti saavad. Kui Hurt näitab, saab ka aru, mis ta ütleb. 

Kui palju Flora fänne sa nägupidi tunned? (Kadi, Tallinn)

Ma julgeks öelda, et nägupidi tean enamikku. Mänge on nii palju ja üksteise nägemist on palju, näod jäävad meelde.

Millise mänguelemendiga sa enda mängu juures kõige vähem rahul oled? (Kaarel, Viljandi)

Just sai peatreeneriga pikalt sama asja arutatud ja jõudsime järeldusele, et jalgade töö ehk agility ning söödutugevus ja -täpsus. Eks teen kindlaid harjutusi, mille abil paremaks saada, et järgmine samm astuda. Seni olen ma teiste asjadega neid puudujääke kompenseerinud.

Paar aastat tagasi ütlesid, et oled hakanud rohkem lugema. Mis on sinu lemmikraamatud? Mis lugemine inimesele annab? (Ain, Tartu)

Ma arvan, et lugemine annab võimaluse raamatust tunda ära ennast ja enda elu situatsioone. Kui mõnda raamatut loed, siis see pole kunagi juhus, vaid läheb kokku sinu eluetapiga. Praegu läheb väga korda “Jutuajamised jumalaga” (autor Neale Donald Walsch – toim.). See teeb pildi selgemaks ja avab uusi vaatenurki. Täitsa juhuslikult võtsin raamatupoes suvalisest kohast lahti, lugesin ja ei jäänud muud võimalust kui soetada.

Kas sul on kunagi olnud võistkonnakaaslane, kellega sa absoluutselt läbi ei saa? Kuidas sellises olukorras käituda? (Martin, Tartu)

Sellist olukorda, et silmaotsast ei salli, pole õnneks olnud. Ma arvan, et tuleks kokku leppida, et olete mõlemad jalgpalli mängimas ja väljakul üks võistkond. Väljaspool jalgpalli saab distantsi hoida.

Kas oled noorena ka mõnda teist spordiala harrastanud? (Tanel, Tartu)

Ei, mina ei ole kunagi ühegi teise spordialaga tegelenud, ainult jalgpallitrennis olen käinud. Armastus mängu vastu on nii suur, et teised alad ei tundu põnevad. Vanemad on mind alati toetanud, kuigi neile oleks ka head meelt teinud, kui oleksin ülikooli läinud, aga ma ise arvasin, et on mõistlik teha üht asja ja seda maksimaalselt. Juba gümnaasiumis oli raske kaht asja korraga teha, õpitulemused kindlasti langesid.

Viimasel ajal on palju räägitud, et Premium liiga muutub järjest tugevamaks. Mis on sinu arust Premium liiga nõrgim külg? (Maarja Nurm, Rakvere)

Kui võrrelda, kas mängid Premium liigas või Hispaania vastu, siis otsuse vastuvõtmine on Eestis aeglasem. Välismaal mõeldakse samm ette, Euroopa tippude vastu pole seda aega mis siin. Seda saaks parandada nii, kui üks Eesti meeskond treenib ennast nii heaks, et keegi ei saa neile vastu ja soov neid võita oleks nii suur, et peaks endast kogu aeg rohkem andma. Peame ütlema Levadiale aitäh, et kui me neid võita ei suuda, siis me peame ise lisama tempot, kvaliteeti ja kiirust ning see viib edasi nii Florat kui ka liigat.

FC Flora nime kuuldes tuleb paljudel esimesena meelde klubi president Aivar Pohlak. Kui palju mängijad temaga kokku puutuvad? (Tarmo Ala, Võru)

Aivarit näost näkku me väga tihti ei näe, aga tean, et ta hoiab klubi asjadel väga pingsalt silma peal. Kui on tõsisem mure või olukord, siis sekkub ja räägib mängijatega.

Kas osaleksid teleseriaalis “Abielus esimesest silmapilgust”? (Kristofer,  Nõmme)

Ei. Mulle sellised saated suurt muljet ei avalda, ei taha sinna lolli mängima minna. Ma päris täpselt kursis ei ole, mis see on, aga sõber saatis mingi videoklipi, kust nägin minut aega seda saadet. Ei ole minu maitse.

Kes on Premium liiga parim noormängija? (Tauno Kase, Järvamaa)

(Naerab – toim.). Maksim Gussev on A-koondises mängu kirja saanud ja löönud Floras olulisi väravaid ja olnud meil väga tähtis mängija.

Olen kuulnud, et õpetasid kunagi teisele noortekoondislasele Svjatoslav Jakovlevile eesti keelt? Kas see on tõsi? (Joosep, Jõhvi)

Jah, me kõik üritasime talle õpetada, ta oli usin õppija. Talle tehti selgeks, et kui tahab koondises mängida, peab eesti keelt rääkima. Saime hästi läbi ja tihti sõime ühes lauas. Eks ta siis näitas laua või kahvli peale ja küsis, kuidas see eesti keeles on. Koondiselaagrid on ju nädal aega ja mitu korda aastas, eks sai selgemaks küll. Paar päeva tagasi helistasime üksteisele ja rääkisime eesti keeles. Ta elas Sillamäel ja siis läks Peterburi, ta kokkupuude eesti keelega oli väga minimaalne, aga ta sai aru, et see on väga tähtis.

Miks on palganumbritest rääkimine jalgpallurite puhul tabu? (Taavi, Pärnu)

Taavi Rähn on öelnud väga hea lause, et mis sa teise inimese rahakotis ikka sobrad. Minu arust võtab see olukorra hästi kokku.

Jalka vanemaid numbreid näeb: http://www.jalgpall.ee/jalka.php

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles