Kergejõustikumaailm ootab raportit, mis paljastab uskumatu korruptsiooni

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal Moskvas:
Vasakult: tänaseks IAAFi laekuri kohalt tagasi astunud Venemaa kergejõustikuliidu president Valentin Balahhintšev, IAAFi lippu lehvitav IAAFi endine president Lamine Diack ning Hiina delegatsiooni esindaja.
2013. aastal Moskvas: Vasakult: tänaseks IAAFi laekuri kohalt tagasi astunud Venemaa kergejõustikuliidu president Valentin Balahhintšev, IAAFi lippu lehvitav IAAFi endine president Lamine Diack ning Hiina delegatsiooni esindaja. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise antidopinguagentuuri poolt kokku pandud iseseisev komisjon avaldab esmaspäeval raporti, mille koostajad väidavad, et see raputab kõvasti Rahvusvahelist kergejõustikuliitu (IAAF) ja võib ala sees kaasa tuua olulisi muutusi.

«See paljastab täiesti uuel tasemel korruptsiooni, isegi võrreldes FIFA-ga,» ütles raporti üks autoritest Richard McLaren BBC vahendusel. Lahti seletatuna kirjeldatakse, kuidas IAAF on tegelenud ulatuslikult rahapesu, väljapressimise ja dopingupetiste varjamisega.

Prantsusmaa võimud teatasid eelmisel nädalal, et endine Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) president Lamine Diack on kahtlustatav ulatuslikus korruptsioonis ja rahapesus. Teda süüdistatakse Venemaalt raha vastu võtmises, et nende sportlaste positiivsete dopinguproovide tulemused maha salataks.

Uurimist on alustatud ka Diacki poja Papa Massata, endise IAAF-i antidopingubossi Gabriel Dolle, kunagise Venemaa kergejõustikuliidu juhi Aleksei Melnikovi ja endise Venemaa pikamaajooksjate- ja käijate peatreeneri Valentin Balahhnitševi osas.

«Potentsiaalselt on tegu suure hulga vanade meestega, kes panid väljapressimiste ja altkäemaksude näol enda tasku hoopis rohkem raha kui nad oleks seda pidanud teenima. Veelgi enam, nad põhjustasid sellega võistluste tulemustes märkimisväärseid muutusi,» lisas McLaren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles