WADA: Venemaa alaliit tuleb kergejõustikust välja visata

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud Rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) uurimiskomisjoni raport soovitab Venemaa kergejõustikuliidu ülemaailmsest alaliidust välja visata. Põhjuseks järjepidev dopingupetiste varjamine ja suutmatus dopingukontrolöride sõltumatust tagada. Seega sattus kahtluse alla ka Venemaa kergejõustiklaste osalemine 2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpial. Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) president Sebastian Coe kinnitas, et Venemaa alaliidu tegevuse peatamist hakatakse tõepoolest kaaluma.

Raport avastas, et eriteenistus FSB segas järjepidevalt Venemaa dopingulaborite tööd, muuhulgas ka Sotši taliolümpia ajal. Moskva labori juht Grigori Rodženkov hävitas teadlikult 1417 dopinguproovi, et WADA ei saaks neid hiljem uuesti avada. Moskva laborilt võetakse tegevusluba ära nii kiirelt kui võimalik.

WADA juht Richard Pound tänasel Genfis toimunud pressikonverentsil. Foto: Scanpix
WADA juht Richard Pound tänasel Genfis toimunud pressikonverentsil. Foto: Scanpix Foto: SALVATORE DI NOLFI/AP

«Venemaa valitsus ähvardas ja sekkus otseselt Moskva dopingulabori töösse,» seisab raportis. Lisaks nõuab WADA eluaegset karistust viiele Venemaa jooksjale ja neljale treenerile.

Sportlastest kuulsaim on Maria Savinova, kes tuli Londoni mängudel kuldmedalile 800 meetri jooksus ja on samal distantsil kroonitud ka maailmameistriks ja olümpiavõitjaks. Ülejäänud on Jekaterina Poistogorova (Londoni olümpia 800 m hõbe), Anastassia Bazdõreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Mjazina.

«See on hullem, kui me arvata oskasime. Erinevalt tavalisest korruptsioonist mõjutab (Venemaa käitumine) otseselt võistlustulemusi. See on riik, mis soosib dopingu kasutamist. Venemaal ei peaks kohta rahvusvahelises kergejõustikus olema, ka Rio olümpia ajal. Loodan, et nad on nõus hakkama vabatahtlikult tehtud kahjusid heastama. Kui nad seda ei tee, siis võib tekkida olukord, kus Vene kergejõustiklasi Rios ei osale,» ütles WADA juht Dick Pound tänasel pressikonverentsil.

«Informatsioon, mis WADA raportist välja tuli, on häiriv. Meil on vaja aega, et uurimistulemustega tutvuda ja neid seedida. Sellegipoolest tegin IAAFi nõukogu liikmetele ettepaneku alustada protsessi, et kaaluda Vene alaliidule sanktsioonide kehtestamist. Teeme kõike, et kaitsta puhtaid sportlasi ja taastada usku meile alasse,» teatas IAAFi president Sebastian Coe oma avalduses.

IAAF-i president Sebastian Coe. Foto: Scanpix
IAAF-i president Sebastian Coe. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles