Venemaa vasturünnak: WADA süüdistused on otseselt seotud Ukraina ja Krimmiga

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Uiba kohtumisel presidendi Vladimir Putiniga.
Vladimir Uiba kohtumisel presidendi Vladimir Putiniga. Foto: SCANPIX

Täna avaldati Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) uurimiskomisjoni raport, kus süüdistatakse Venemaa kergejõustikuliitu ning Venemaa valitsust korduvates dopinguproovidega seotud protseduuride rikkumises. Omapoolse reaktsiooni pakkus süüdistustele Venemaa Föderaalse Meditsiini- ja Bioloogiaagentuuri (FMBA) direktor Vladimir Uiba, kes väitis, et WADA raport on järjekordne sanktsioon seoses olukorraga Ukrainas ja Krimmis.

WADA raporti järgi hävitati Venemaal üle tuhande dopinguproovi, et WADA neid hiljem testida ei saaks. Lisaks väidetakse, et dopingulaborite töösse sekkusid Venemaa eriteenistuse liikmed ja Venemaa valitsus ähvardas omakorda Moskva dopingulabori töötajaid ning oli seega kursis ulatusliku dopingupettusega.

Kui Kreml ja Venemaa spordiminister Vitali Mutko on taolisi süüdistusi napisõnaliselt eitanud, siis Föderaalse Meditsiini- ja Bioloogiaagentuuri (FMBA) direktor Vladimir Uiba väitel on WADA väited välja mõeldud - nimelt olevat tegu järjekordse sanktsiooniga Venemaa vastu.

Uudisteagentuuri Interfax väitel on Uiba arvates raport osa «poliitiliselt motiveeritud» kampaaniast, millega saktsioneeritakse venelasi seoses Ukraina konkflikti ja Krimmi annekteerimisega. «See on absoluutselt politiilise motivatsiooniga avaldus, mis kuulub Venemaa vastu teostatavate sanktsioonide hulka. Sellel pole mingisugust alust, sest dopinguproovid, mis võetakse sportlastelt, kogutakse kokku WADA enda kontrolöride poolt,» ütles Uiba.

Lisaks väitis Uiba, et suure tõenäosusega saavad dopingukahtlustuse saanud sportlased oma medalid alles hoida, sest nende äravõtmine ja tulemuste tühistamine tähendaks «väga suurt hulka juriidilisi protseduure».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles