Venemaa kergejõustiku kõige mustem päev

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiavõitja Maria Savinova on üks neist, kellele nõutakse eluaegset võistluskeeldu.
Olümpiavõitja Maria Savinova on üks neist, kellele nõutakse eluaegset võistluskeeldu. Foto: Reuters/ScanPix

Rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) lubas, et eile avaldatud uurimiskomisjoni raport raputab kogu maailma. Globaalseid staare vahele ei võetud ja pommuudist ei tulnud, aga Venemaa kergejõustik haarati korralikult pihtide vahele. Venelastele halvimal juhul eemaldatakse nad rahvusvahelisest kergejõustikuliidust, ohus on ka nende sportlaste võistlemine Rio olümpial.

Süüdistused on jõulised: Venemaa on tegelenud järjepideva dopingupetiste varjamisega ega ole taganud dopingukontrolöride sõltumatust. Mängu on segatud isegi eriteenistus FSB, kes on kontrollinud, et kahtlusalused dopinguproovid ikka ära hävitataks. Moskva labori juht Grigori Rodženkov hävitas teadlikult 1417 dopinguproovi, et WADA ei saaks neid hiljem uuesti avada.

Eesti antidopingu nõukogu liikme Kristjan Pordi hinnangul on tegu teistsuguse juhtumiga, kui seni harjunud oleme. «Eelteade lubas, et tuleb olulist infot. Kas skandaal tuleb suur või väike, ei osanud arvata. Aga olen üllatanud, kui tugevalt seal süüdistatakse Vene riiki. Tavaliselt tuuakse sellistes raportites esile kindlaid inimesi, kes on süüdi, aga seekord on põhisõnum see, et sekkunud on riik,» ütles ta.

WADA ja selle uurimiskomisjon ei saa midagi otsustada ning seega esitati rahvusvahelisele kergejõustikuliidule (IAAF) ainult soovitus, et Venemaa tuleks kergejõustikuperest eemaldada. IAAFi president Sebastian Coe kinnitas avalduses, et Venemaa alaliidu tegevuse peatamist hakatakse tõepoolest kaaluma. Aga kas on alust arvata, et midagi ka reaalselt juhtuma hakkaks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles