Debütant viis Ungari jalgpallikoondise finaalturniiri lävele

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21-aastane Laszlo Kleinheisler tegi koondise särgis ideaalse debüüdi
21-aastane Laszlo Kleinheisler tegi koondise särgis ideaalse debüüdi Foto: SCANPIX

Möödunud sajandi keskpaigas jalgpallimaailma absoluutsesse tippu kuulunud Ungari jalgpallikoondis loodab 30-aastase pausi järel taas suurturniiril mängida. Täna võideti Euroopa meistrivõistluste play-off'is võõrsil 1:0 Norrat ning pühapäevase kordusmängu eel annab see ungarlastele korraliku eelise.

Ungari võiduvärava lõi esimest korda koondise särki kandnud Laszlo Kleinheisler 26. minutil. Kuigi Norra surus kõvasti, ei õnnestunud neil mitte ühtegi oma 22 pealelöögist väravasse saata.

Foto: SCANPIX

Ungari võimalused EMile pääsemiseks on kordusmängu eel väga head. Viimati mängisid nad suurvõistluse finaalturniiril 1986. aastal Mehhikos toimunud MMil. EMil löödi viimati kaasa aga 1972. aasta Belgia turniiril. Ungari jõudis 1938. ja 1954. aastal MMi finaali, kuid mõlemal korral lepiti otsustavas mängus kaotusega. EMil on osaletud kaks korda ning kirjas on kolmas ja neljas koht.

Lisaks on Ungari esinenud edukalt ka olümpiamängude jalgpalliturniiril. Nende saldo on kolm kulda (1952., 1964 ja 1968), üks hõbe (1972) ja üks pronks (1960).

Aastatel 1950-1954 püsis legendaarne Ungari jalgpallikoondis 31 mängu järjest kaotuseta. Toona pika puuga kõik rekordid ületanud seeria lõppes dramaatiliselt MMi finaalis, kus suure üllatusena tunnistati Lääne-Saksamaa 2:3 paremust. Alagrupis võitis Ungari sakslasi 8:3.

Viimase kümnendi jooksul on Ungari valitsus eraldanud jalgpalli arendamiseks tohutuid summasid. Peaminister Viktor Orban on suur spordiala austaja ning mehe üks eesmärkidest on taastada kodumaa jalgpalli kunagine kuulsus. Riiklikul tasandil pumbatakse raha jalgpallitaristu arendamisse, lisaks saavad suuri toetusi pea kõik kõrgliigas mängivad jalgpalliklubid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles