Soome kohtunik röövis Novosjolovilt üliolulise punkti

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Novosjolov
Nikolai Novosjolov Foto: Tairo Lutter

Tallinnas toimuval vehklemise MK-etapil kaotas Eesti esinumber Nikolai Novsjolov esimeses ringis 44-aastasele Prantsusmaa vanameistrile Ivan Trevejole. Prantslane võttis 15:10 võidu, kuid kohtumise kulgu varjutas soomlasest kohtuniku vastuoluline otsus.

Seisul 12:10 tegi Novosjolov torke ning esimese hooga tulid tabloole numbrid 12:11. Seejärel palus Trevejo kohtunikel vaadata olukorras videokordust ning ühtäkki anti Novosjolovile punane kaart ja tablool olid numbrid 13:10. Soome kohtuniku arvates kasutas Novosjolov oma vasakut kätt vastase rünnaku tõrjumiseks. Eestlane nõudis seepeale uuesti videokorduse vaatamist, kuid kohtunikud oma meelt enam ei muutnud.

Kas kohtunikud olid sellel hetkel liiga karmid? «Mis tähendab karmid? See oli vale otsus! Mul oli käsi loomulikus asendis, mul polnud seda kuskile mujale panna. See oli väga otsustav punkt, sest on väga suur vahe, kas oled kaotusseisus 1:2 või 0:3. Sellise kogenud vastase vastu on iga punkt väga oluline.»

Novosjolovi treener Igor Tšikinjov nägi olukorda ka video pealt ning midagi määrustevastast tema seal ei märganud. «Väga raske on normaalseid sõnu leida. Niimoodi tehakse kodusel turniiril meile lihtsalt ära. Nikolai on ise tuntud ausa mängu poolest ning tunnistab alati, kui kohtunikud midagi valesti näevad,» rääkis Tšikinjov. «Need videokordused on mõttetud. Ka kinoteatris istudes saavad kõik inimesed filmist erinevalt aru. Sama on ka siin, kuid lisaks on videod kehva kvaliteediga.»

Tegelikult oli Novosjolov kogu matši ajal tagaajaja ning hakkas head rütmi leidma alles 5:10 kaotusseisus. «Alustasime veidi vale taktikaga. Trevejo on väga kogenud mees ja ta ei jätnud meile võimalust. Pärast esimest vaheaega otsustasime distantsi pikemaks jätta ja siis tekkisid ka Nikolail võimalused,» ütles Tšikinjov.

«Ma ei ütleks, et ma kuidagi kehvalt alustanud oleks, lihtsalt vastane oli täna parem,» tunnistas Novosjolov. Kuna Eesti meeskonnal on olümpiale pääsemise võimalused sisuliselt kadunud, siis peab Novosjolov suurturniirile pääsu jahtima individuaalselt. Täna läks kaduma suur hulk vajalikke punkte. «Eks ma ikka mõtlen nendest punktidest. Millal veel mõelda kui mitte nüüd? Edetabelit eraldi ma ei jälgi, sest niikuinii pääsevad parimad mehed tippu ja selleks peab juba ise tulemusi tegema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles