Galerii: ungarlaste 30 aastat kestnud ootus lõppes vägeva peoga

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud sajandi keskpaigas jalgpallimaailma valitsenud Ungari jalgpallikoondis pääses 30 aastat kestnud pausi järel taas suurturniirile. Kahe mängu kokkuvõttes mängiti Euroopa meistrivõistluste play-offis 3:1 üle Norra ning järgmisel suvel Prantsusmaal toimuval EMil on ungarlased taas esindatud. Täna Ungaris toimunud kordusmäng võideti 2:1. Madjarid ladusid võidule korraliku vundamendi juba avamängus, mis võideti 1:0.

Budapestis pidi avaväravat ootama vaid 14 minutit. Tamas Priskin sai pika palli ette, mängis üle paar Norra kaitsjat ja saatis palli kauni löögiga ristnurka. Ungarikeelses Slovakkia osas sündinud ja Bratislava Slovani meeskonnas klubijalgpalli mängiva Priskini jaoks oli tegemist karjääri 16. koondiseväravaga. Ungari kodakondsuse sai ta 2005. aastal.

Ungarlaste kasuks lõi teise värava norrakas Markus Henrikseni 83. minutil. Nurgalöögist tulnud pall põrkas Henriksenist õnnetul kombel oma võrku. Sellega said Norra võimalused lõpliku hoobi ning 22 000 Groupama Arenale saabunud inimest võisid juubeldada. Päris lõpu eel suutis Henriksen ühe palli ka ungarlaste väravasse lüüa, kuid rohkemaks põhjamaalastel jõudu ei jagunud.

39-aastane Gabor Kiraly. Foto: Scanpix
39-aastane Gabor Kiraly. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Play-offis tegi kaks ideaalset partiid 39-aastane väravavaht Gabor Kiraly, kes sai avakohtumises kirja karjääri sajanda koondisemängu. Temast sai läbi aegade teine ungarlane, kes sellise tähiseni jõudnud on. Esimene mees oli 1950ndate imemeeskonda kuulunud Jozsef Bozsik. Pärast tänast on nii Kiralyl kui ka Bozsikil kirjas 101 mängu rahvuskoondise särgis.

Üheks Ungari sangariks on sakslasest treener Bernd Storck, kes võttis koondise tüüri üle tänavu 20. juulil. Oktoobri lõpus vallandas Storck kolm ungarlasest abitreenerit ning võttis oma abiliseks tõelise Saksamaa jalgpalliliegendi Andreas Mölleri. Nii Storck kui Möller veetsid oma jalgpallurikarjääri parimad aastad Dortmundi Borussias. 1989. aastal olid mehed lühikest aega ka Borussias klubikaaslased ning koos võideti Saksamaa meistritiitel. Möller pidas 85 mängu Saksamaa koondise eest ning sai kirja 29 väravat.

Jalgpalli hiilgust taastatakse valitsuse tasandil

Viimati mängisid ungarlased jalgpalli tiitlivõistluste finaalturniiril 1986. aastal Mehhikos toimunud MMil. EMil löödi viimati kaasa aga 1972. aasta Belgia turniiril. Ungari jõudis 1938. ja 1954. aastal MMi finaali, kuid mõlemal korral lepiti otsustavas mängus kaotusega. EMil on osaletud kaks korda ning kirjas on kolmas ja neljas koht.

Lisaks on Ungari esinenud edukalt ka olümpiamängude jalgpalliturniiril. Nende saldo on kolm kulda (1952., 1964 ja 1968), üks hõbe (1972) ja üks pronks (1960).

Aastatel 1950-1954 püsis legendaarne Ungari jalgpallikoondis 31 mängu järjest kaotuseta. Toona pika puuga kõik rekordid ületanud seeria lõppes dramaatiliselt MMi finaalis, kus suure üllatusena tunnistati Lääne-Saksamaa 2:3 paremust. Alagrupis võitis Ungari sakslasi 8:3.

Michel Platini ja Viktor Orban. Foto: Scanpix
Michel Platini ja Viktor Orban. Foto: Scanpix Foto: FERENC ISZA/AFP

Viimase kümnendi jooksul on Ungari valitsus eraldanud jalgpalli arendamiseks tohutuid summasid. Peaminister Viktor Orban on suur spordiala austaja ning mehe üks eesmärkidest on taastada kodumaa jalgpalli kunagine kuulsus. Riiklikul tasandil pumbatakse raha jalgpallitaristu arendamisse, lisaks saavad suuri toetusi pea kõik kõrgliigas mängivad jalgpalliklubid. Tänane kohtumine toimus Ferencvarosi uuel staadionil, mille tarbeks eraldas valitsus 40 miljonit eurot.

Valitsuse poliitikat on teravalt kritiseerinud nii õpetajad kui ka arstid, kuna Ungari majandus on viimastel aastatel olnud suurtes raskustes ning pea kõik valdkonnad peale jalgpalli on pidanud leppima kärbetega.

Ungari jalgpallikoondis saab üle kolme kümnendi taas tõsiselt pidutseda. Foto: Scanpix
Ungari jalgpallikoondis saab üle kolme kümnendi taas tõsiselt pidutseda. Foto: Scanpix Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles