UCI president: usun, et venelased ei varja midagi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UCI president Brian Cookson
UCI president Brian Cookson Foto: LUK BENIES/AFP

Venemaa kergejõustikus viimase poole aasta jooksul lahvatanud dopinguskandaali valguses uuritakse ka teistelt rahvusvahelistelt alaliitudelt nende arvamust venelaste ja dopingu kohta. Jalgrattaliidu (UCI) president Brian Cookson ütles, et usaldab Venemaa rattaspordi juhte täielikult. Samal ajal tuuakse välja mehe head suhted Venemaa antidopinguagentuuriga.

Endine Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) juht Dick Puond tuli mõne aja eest lagedale raportiga, kus tõi välja suurejoonelise petuskeemi Venemaa kergejõustikuliidu ja rahvusvahelise alaliidu vahel. Selgub, et Venemaal on hävitatud suur hulk dopinguproove ning dopingut tarvitatakse meie idanaabrite juures süstemaatiliselt.

Enne kergejõustikus lahvatanud skandaale seostati dopingut enamasti just rattaspordiga. Cooksoni sõnul pole ta naiivne ning teab, et petturid on endiselt liikvel. Venemaad ta teistest riikidest erilisemaks ei pea.

«Mul on omad kahtlused iga koondise ja iga tiimi kohta. Oleks rumal öelda, et ma ei kahtlusta mõnda kindlat riiki või kindlat osa meie spordist,» rääkis Cookson Cyclingnews.com-ile. «Samal ajal usaldan ma inimesi, kes juhivad Venemaa Jalgrattaliitu. Nad püüavad ajada õiget asja ning olen kindel, et probleeme varjama nad ei hakkaks. Hetkel ma ei tea, et Venemaa rattaspordis probleeme oleks.»

Venemaa Antidopingu Agentuuri (RUSADA) ja UCI vahel on siiski omad seosed ning need tekitavad rattamaailmas küsimusi. 2013. aastal valiti Cookson UCI presidendiks ning tema peamiseks toetajaks oli Venemaa oligarh Igor Makarov, kes on sealse rattaliidu president ning Katjuša meeskonna üks omanikest.

Kui Cooksonist sai UCI president, siis asus organisatsiooni antidopingu komisjonis tööle venelane Nikita Kamajev, kes varem oli RUSADA juht. UCI kõneisiku sõnul uurivad nad WADA raportit tõsiselt ning juhul, kui Kajevil peaks Venemaa dopinguskandaaliga mingi seos olema, siis tehakse järgnevad sammud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles