Port Šmigun-Vähi juhtumist: seis on müstiline

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi
Kristina Šmigun-Vähi Foto: Viktor Burkivski

Eile jõudsid Eesti meediasse Norral telekanali TV2 väited, et 2006. aasta Torino taliolümpial kaks kulda võitnud Kristina Šmigun-Vähi tookordsed dopinguproovid on osutunud positiivseks ja endiselt suusatajalt võetakse medalid ära.

«Praegune seis on müstiline,» ütles SA Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port Vikerraadiole, vahendab ERR Sport. «See soodustab spekulatsiooni, et asjad on veel hullemad, kui nad olla võivad. Seetõttu oleks võinud vähemalt üks osapool asjade käigust vahepeal teada anda.»

2014. aastal peetud Sotši olümpiamängude eel jõudis avalikkuse ette uudis, et Šmigun-Vähi 2006. aasta dopinguproovist leiti halb analüütiline leid. Toona sõnas suusataja, et tema dopinguproovist leiti molekule, mille kaudu on tuletatud kahtlustus keelatud ainete kasutamises.

Nüüd saab telekanal TV2 enda sõnul kinnitada, et mõlemad Šmigun-Vähi dopinguproovid Torino mängudelt, nii A- kui B-proov, olid positiivsed, aga juhtum on jõudnud Rahvusvahelisse Spordikohtusse CAS, kes on sellega tegelenud juba 18 kuud. Samas ei ole CAS seda avalikult tunnistanud.

Norralaste teatel peaks selgus saabuma kevadeks ja Šmigun-Vähi võib medalitest ilma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles