Maailma pikim suusavõistlus naaseb 132 aastat kestnud pausilt

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordenskiöldsloppet
Nordenskiöldsloppet Foto: www.redbullnordenskioldsloppet.se

Järgmise aasta 10. aprillil toimub peale 132 aastast pausi taas maailma pikim murdmaasuusatamise võistlus. Ekstreemne Red Bull Nordenskiöldsloppet on 220 kilomeetri pikkuse distantsiga ning leiab aset põhjapolaarjoonest veelgi põhja pool.

Võistlus pole peale 1884. aastat toimunud. Toona korraldas seda polaaralade avastaja Adolf Erik Nordenskiöld, kelle eesmärgiks oli tõestada, et tema grupi liikmed suudavad lühikese ajaga pikki vahemaid läbida.

Võistlus on avatud nii professionaalidele kui amatööridele, kes soovivad end suusatamises proovile panna. Võistlusrada on sama, mis see oli 1884. aasta võistlusel. See saab alguse Jokkmokkis, suusatatakse Kvikkjokki ning sealt tagasi Jokkmokki.

Esimese aasta eesmärgiks on seatud 500 osalejat ning seejärel igal aastal võistlejate arvu kasvatada. Üritus toimub Jokkmokki linnavalitsuse ja Red Bulli koostööna. 2016. aasta Red Bull Nordenskiöldsloppet toimub klassikalises tehnikas ja ettesõidetud suusaradadel. 

«Ma ootan juba väga, et sellest osa saada. See on palju rohkem kui pikamaadistantsi võistlus - see on ultra võistlus. Tänase seisuga teame, kes on kiired 50, 70 ja 90 kilomeetristel võistlustel. Kes on hea 220 km puhul? See on midagi muud ja see on väga põnev,” lausus ürituse üks korraldajaid Daniel Tynell, kes muuseas on ka kuulsa Vasaloppeti 90-kilomeetrise võistluse võitja.

Võistluse toimumine sai alguse ühe Nordenskiöldi ekspeditsiooniga Gröönimaale. Peale raskete kelkudega jänni jäämist saatis  teadlane kaks suuskadel Saami avastajat ida poole, et nad uuriksid sisemaa avastamata rohelisi orgusid.

Peale seda kui nad olid kaks ja pool päeva peaaegu peatumatult suusatanud, tulid kaks meest tagasid ja olid rampväsinud. Nägemata muud kui lund ja jääd, läbisid nad 460 kilomeetrit kõigest 57 tunniga. Kui nad naasesid Rootsi, siis peeti Nordenskiöldi informtasiooni suusatajate saavutuse kohta lausvaleks.

Et tõestada selle õigsust ja taastada oma au, korraldas Nordenskiöld võistluse. 3. aprillil 1884. aastal alustas 18 Saami suusatajat Purkijauri küla lähistelt võistlusteekonda.  See oli puutumata pinnasel ning ilma puhkamata läbisid osalejad 220 km mööda Lilla Luleälveni järvede ala.

Peale tasavägist sõitu viimasel 20 kilomeetril edastas Pavva-Lasse Nilsson Tourda Per-Olof Läntat ning tema ajaks oli 21 tundi ja 22 minutit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles