Hamburgi elanikud hääletasid 2024. aasta olümpiamängude vastu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško toetas Hamburgi kandidatuuri
Vladimir Klitško toetas Hamburgi kandidatuuri Foto: SCANPIX

Saksamaa suuruselt teine linn Hamburg kandideeris 2024. aasta olümpiamängude korraldajaks, kuid elanike vastuseisu tõttu loobuti oma kandidatuurist.

Rahvahääletusel selgus, et 51,5 protsenti elanikest on suurvõistluse korraldamise vastu. 650 106 hääletajast vaid 48,4 protsenti leidsid, et Hamburg sobiks olümpialinnaks. Tulemus oli korraldajatele suur šokk, kuna septembris toimunud uuring näitas, et 64 protsenti elanikest toetavad olümpiat. Arvatakse, et suurt rolli mängib tulemuse kujunemise juures terrorioht.

«Lootisme teistsugust tulemust. Rahvas on oma arvamust avaldanud. Kuna osalejaid oli palju, siis on selge, et referendum korraldamine oli õige idee,» ütles Hamburgi linnapea Olaf Scholz. Saksamaa Olümpiakomitee president Alfons Hörmann jätkas: «Tundub, et olümpiamõtted ja Saksamaa ei käi hetkel kokku.» Hamburgi spordisenaator oli aga täiesti löödud: «Minu jaoks on raske uskuda, et Hamburg olümpiat ei soovi. Lähipäevadel ja lähinädalatel pean asja üle pead murdma. See tulemus muudab väga mõtlikuks.»

Aastal 2024 toimuvad suveolümpiamängud seega kas Roomas, Pariisis, Budapestis või Los Angelesis.

Hamburgist sai juba teine Saksamaa linn, mis on referendumi järel loobunud olümpia korraldajaks kandideerimisest. Aastal 2022 soovis München tuua Baierimaale taliolümpia, kuid linnaelanikud olid sellele vastu.

Novembri alguses Hamburgis toimunud olümpiapooldajate meeleavaldus. Foto: Scanpix
Novembri alguses Hamburgis toimunud olümpiapooldajate meeleavaldus. Foto: Scanpix Foto: Daniel Bockwoldt/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles