Rasked õnnetused Tartu võistlustel: korraldaja sai juhtunust teada liiga hilja

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura Veekeskus.
Aura Veekeskus. Foto: Kristjan Teedema

28. ja 29. novembril toimusid Aura Veekeskuses Aura Open ujumisvõistlused, mille raames juhtus kaks õnnetust, kus said viga kaks noort ujujat. Mõlema ujuja puhul oli vigastus vasaku käe keskmisel sõrmel, mõlemal juhul sai viga sõrme ots. Täna, 30. novembril kohtusid asjaolude väljaselgitamiseks omavahel viga saanud ujujate vanemad, Aura Veekeskuse esindajad, ujumisvõistluse korraldajad ning Eesti Ujumisliidu esindajad.

Kokkusaamise järel avalikustas Eesti Ujumisliit pressiteate vahendusel õnnetuse kornoloogia, faktid ning info noormeeste tervisliku seisundi kohta. Ujumisliidu infost selgus, et võistluste korraldaja sai esimesest intsidendist teada alles teise õnnetusjuhtumi järel ning siis peatati võistlus. Lisaks anti teada, et Aura Veeskeskus kaasas täna juhtunu uurimisse Tehnilise Järelvalve Ameti ja algab ekspertiis täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks.

Teadaolev kronoloogia

- Esimene õnnetus juhtus ujuja Sander Paavoga (17) laupäeval, 28. novembril soojendusujumise ajal.

- Võistluste peakorraldaja Mihhail Krupnin kuulis esimese õnnetuse tõsidusest ja põhjustest 29. novembril pärast teist õnnetusjuhtumit. Pärast esimest juhtumit ei teavitatud peakorraldajat ujuja vigastuse tõsidusest.

- Teine õnnetus juhtus ujuja Robert Roosega (19) pühapäeval 29. novembril. Õnnetuse järgselt peatas võistluste peakorraldaja võistluse ja vaadati koos Aura Veekeskuse tehnikuga stardipukid üle, kontrolliti üle kinnitused ja võistlused jätkusid.

- Eesti Ujumisliit, Tartu Ujumisklubi (võistluse korraldaja), Aura Veekeskus ja viga saanud ujujate vanemad olid pühapäeva õhtul pidevas kontaktis ja algas asjaolude väljaselgitamine. Väljaselgitamist vajavad õnnetuste täpsemad asjaolud.

- Aura Veekeskus kaasas esmaspäeval, 30. novembril Tehnilise Järelvalve Ameti ja algab ekspertiis täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks.

Faktid

- Aura Open võistluse korraldaja on Tartu Ujumisklubi.

- Aura Open tehnilise toe eest vastutas Aura Veekeskus.

- Võistluste ajal kasutatud stardipukid on statsionaarsed pukid, millele võistluste ajaks kruvitakse külge spetsiaalne võistluste jaoks mõeldud stardiplaat. Need stardiplaadid kuuluvad Eesti Ujumisliidule ja neid kasutatakse võistlustel üle Eesti.

- Tehnilise Järelvalve Amet on alustanud ekspertiisi selgitamaks välja, mis täpsemalt õnnetused põhjustas.

Õnnetusse sattunud noormeeste tervislikud olukorrad:

Sander Paavo vigastas vettehüppel vasaku käe keskmist sõrme. Tegemist oli lahtise luumurruga, mille tulemusel jäi ujujal vasaku käe keskmise sõrme ots naha külge rippuma. Tartu Ülikooli Kliinikumis õmmeldi operatsiooni käigus Paavole lahtine sõrmeots tagasi ning sõrm pandi lahasesse. Paavot ootab ees kolmenädalane veekeeld ning sõrme peab hoidma liikumatult. 3 nädala pärast selgub, kas luu on kokku kasvanud. Sellest lähtuvalt toimuvad edasised protseduurid ja taastusravi.

Robert Roose vigastas vettehüppel vasaku käe keskmist sõrme. Vettehüppe järgselt selgus, et noormehel on sõrmeots amputeerunud, mida Tartu Ülikooli Kliinikumis ei õnnestunud tagasi

õmmelda.Roose läbis operatsiooni, mille käigus õmmeldi tekkinud haav kokku. Tehtud on esimene operatsioonijärgne kontroll, mille alusel hindavad arstid haava paranemist heaks. Roose vanemate sõnul on see hea märk ja lubab neil kergemini hingata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles