Šmigun-Vähi peitis end norralase soovitusel Egiptuses?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpiamängudel võidetud kuldmedaliga.
Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpiamängudel võidetud kuldmedaliga. Foto: Raigo Pajula

Soome spordiajakirjanik Pekka Holopainen kirjutab Ilta-Sanomati veergudel arvamusloos Kristina Šmigun-Vähi juhtumist ning väidab, et Torino mängude eel peitis eestlanna end Egiptuses dopinguküttide eest.

2014. aastal peetud Sotši olümpiamängude eel jõudis avalikkuse ette uudis, et Šmigun-Vähi 2006. aasta dopinguproovist leiti halb analüütiline leid. Toona sõnas suusataja, et tema dopinguproovist leiti molekule, mille kaudu on tuletatud kahtlustus keelatud ainete kasutamises. Paar nädalat tagasi teatas Norra telekanal TV2, et nende andmetel on eestlanna Torino olümpiamängude A- kui ka B-proov positiivsed ning lahendust võiks oodata kuni kuue kuu pärast.

Nüüd toovad soomlased välja, et norralastel jäi üks oluline detail aga märakamata. Nimelt tegi Šmigun-Vähi 2006. aasta Torino mängude eel koostööd legendaarse norralasest treeneri Inge Bråteniga. Holopaineni väitel käis Šmigun-Vähi Torino mängude eel Egiptuses Sharm el Sheikhis puhkamas just Brateni soovitusel, et vältida kokkupuuteid dopinguküttidega.

Holopaineni sõnul on Šmigun-Vähi praegu valinud venitamise taktika, et seeläbi kaotada enda positiivne proov justkui ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles