Rootslased keeldusid Soome suusatajate imevahendist: see on ebaeetiline

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome spordifännid.
Soome spordifännid. Foto: SCANPIX

Rootsi suusaliit keeldus kasutamast treeningutel hapnikumaske, mida tarvitavad Soome suusatajad, kirjutab Rootsi ajaleht Expressen.

«Ei tule kõne allagi,» oli Rootsi suusakoondise peatreeneri Rikard Gripi lühike vastus, kui Expressen temalt maskide kohta küsis. Gripi sõnul on nende keeldumisel kaks põhjust – esiteks polevat selge, kui palju maski kasutamine sportlase taastumisvõimele hiljem mõjub ning teiseks olevat tegu lihtsalt ebaeetilise treeningmeetodiga.

Tasub märkida, et näiteks Norras on hapnikumaskide kasutamine just viimasel põhjusel juba alates 2000. aastast keelatud. Uudse maski välja arendanud Peter Lindholmi meelest pole sellises treeningmeetodis aaga midagi sobimatut. «Saan küll skeptikutest aru, aga samas ei ole WADA maski keelatud abivahendite nimekirja pannud. Maski kasutamine pole ei meditsiiniliselt ega tehnoloogiliselt ohtlik. Ja mis on siis parem, kas harjutada hapnikumaskiga või sõita autoga üles mäkke ja pärast alla tagasi? Kui me räägime tervisest ja keskkonnast…?» arutles Lindholm.

Maskil pole tema sõnul veel palju kasutajaid, kuid Soome koondis on selle hästi vastu võtnud. «Soomlased on targad ja teavad, kuidas maskist abi on,» kiitis Lindholm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles