Puust ja punaseks: medalinõudlejate Kolgata tee Rio olümpiale

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti epeenaiskond on tiitlivõistlustel alati medalikandidaat
Eesti epeenaiskond on tiitlivõistlustel alati medalikandidaat Foto: Eero Vabamägi

Epeevehklemine on Eestis sellisel tasemel spordiala, et heal päeval võib olümpiamedali nimel võidelda ka kaheksa meie sportlast. Praegu on seis aga selline, et mitte ükski meie vehkleja 2016. aasta Rio olümpiale ei pääseks. Õnneks on kaks otsustavat MK-etappi (lisaks ka üks GP-etapp, kus toimub vaid individuaalturniir) veel ees ja kõik otsad on tänase päeva seisuga lahtised. Postimees teeb ülevaate, kui kaugel olümpiakohad meie vehklejatest aastalõpu seisuga on.

Kõige ideaalsem stsenaarium näeb ette, et nii meie nais- kui ka meeskond lunastab koha olümpial ja seeläbi pääseb neljast koondislasest kolm ka olümpiamängude individuaalturniirile. Selleks, et koondisega olümpiale jõuda, peab pääsema olümpiaedetabelis esinelikusse. Lisaks pääseb Riosse ka iga regiooni (Euroopa, Aasia, Aafrika, Ameerika) parim, kuid seda vaid juhul, kui koondis on edetabelis 16 riigi hulgas.

Allolevas naiste koondiste olümpiapunktide edetabelis on näha, et Lõuna-Aafrika Vabariik praegu 16 hulka ei mahu ja seetõttu pääseks tänase seisuga olümpiale ka edetabeli seitsmes naiskond Ukraina. Otse läheks Riosse Hiina, Rumeenia, Venemaa ja USA, regioonide parimatena lunastaks pääsme Prantsusmaa, Lõuna-Korea, Venezuela ja aafriklaste asendajana Ukraina. Kaheksandat ja üheksandat kohta jagava Eesti seis pole halb, kuid kindlasti peab naiskond järgmisel kahel MK-etapil kõige kõrgemaid kohti püüdma ja mis peamine, lähimaid Euroopa koha eest võitlevaid konkurente edestama.

Foto: davidbakerfencing.imgur.com/

Meeste edetabelis on seis naistega sarnane. Kuna Aafrika parima riigina on Egiptus alles 20. kohal siis pääseks olümpiale ka seitsmendat kohta hoidev Saksamaa. Just selle koha püüdmine oleks Eesti meeskonnale suure õnnestumise puhul veel võimalik. Hetkel on Eesti 14., kuid suvise EMi hõbedamehed on tõestanud, et suudavad heal päeval pea kõigile vastu hakata.

Foto: davidbakerfencing.imgur.com/

Kui nais- ega meeskond olümpiale ei kvalifitseeru, siis peavad eestlased püüdma individuaalset pääset. Individuaalne edetabel on omamoodi segane ja muutub pidevalt, kuna oleneb palju sellest, millised koondised hetkeseisuga juba oma kohad kindlustanud on. Iga kvalifitseerunud koondis saadab Rio individuaalturniirile kolm sportlast. Individuaalse olümpiapunktide tabeli järgi pääseb suurturniirile seitse sportlast. Meie jaoks on oluline, et Euroopast lunastab koha maksimaalselt kaks vehklejat. Lisaks on tähtis ka see, et igast riigist pääseb selle tabeli alusel olümpiale vaid üks sportlane.

Naiste edetabelit vaadates tekib tänase päeva seisuga kurioosne olukord, kus hetkeseisuga pääseks olümpiale edetabeli 45. ja 46. number, kuid vastavalt 12. ja 15. kohal olevad Katrina Lehis ja Irina Embrich Riosse ei sõidaks. Järgmiste etappide õnnestumise korral võib individuaalsest piletist unistada ka hetkel 29. kohal olev Erika Kirpu. Kaks uuel aastal toimuvat MK-etappi ja üks GP-etapp annavad võimaluse tabelisse suuri korrektuure teha.

Foto: davidbakerfencing.imgur.com/

Meestest hellitavad individuaalse pääsme lootusi nii Nikolai Novosjolov kui Sten Priinits, kes on tabelis vastavalt 25. ja 27. positsioonil. Euroopast läheks hetkel olümpiale neljandal kohal olev ungarlane ja kümnendat kohta hoidev hollandlane.

Foto: davidbakerfencing.imgur.com/

Päris viimane võimalus olümpiale pääseda on läbi Euroopa tsooniturniiri, kust pileti Riosse lunastab vaid võitja. Iga riik saab sinna võistlema saata ühe mehe mehe ja ühe naise (nende hulgast, kes pole eelmiste tabelite põhjal juba olüpiapiletit taganud). 

Eesti alaliit peab selleks ka eraldi OMi tsooniturniiri edetabelit. Meestest juhib seda hetkel 242 punkti kogunud Priinits. Teisel kohal on Novosjolov 229 punktiga. Naistest pääseks tänase seisuga tsooniturniirile Irina Embrich, kellel on koos 361 punkti. Katrina Lehis on 354 punktiga teine ja kolmandal kohal on 251 punkti kogunud Erika Kirpu.

Tulevased võistlused, mis mõjutavad olümpiaedetabelit:

*Meeskonnal seisavad ees MK-etapid Heidenheimis (jaanuaris) ja Vancouveris (veebruaris)

*Naiskonnal seisavad ees MK-etapid Barcelonas (jaanuaris) ja Buenos Aireses (veebruaris)

*Individuaalselt läheb lisaks MK-etappidele arvesse ka Budapesti GP-etapp (märtsis), kus on kavas nii naiste kui meeste individuaalturniir

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles