Venemaa vs Türgi: poliitsuhete keskele jäänud õnnetud sportlased

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi päritolu Kaasani Rubini mängija Gokdeniz Karadeniz (keskel rohelises) on üks neid mängijaid, kellele Venemaa spordiministeeriumi keeld koheselt kehtima ei hakka ning kes tohib koduklubis edasi mängida.
Türgi päritolu Kaasani Rubini mängija Gokdeniz Karadeniz (keskel rohelises) on üks neid mängijaid, kellele Venemaa spordiministeeriumi keeld koheselt kehtima ei hakka ning kes tohib koduklubis edasi mängida. Foto: SCANPIX

SPORDISUHTED. Venemaa ja Türgi novembri lõpus pingestunud suhted pole kaasa toonud ainult majandussanktsioone ja nende kahe riigi suhete jahenemist, vaid puudutavad otseselt ka sportlasi. Kahjuks on poliitikategemine astunud spordi kandadele seekord õige mitmes vallas ja oma riigi esindamise asemel peavad eri alade esindajad kaasa lööma hoopis poliitmängudes.

Venemaa spordile on tänavuse sügise lõpp olnud keeruline aeg. Esmalt lahvatas novembri alguses suur dopinguskandaal, mille tulemusel visati Venemaa rahvusvahelisest kergejõustikuliidust välja. Vaevalt oli jõudnud see skandaal hakata maha jahtuma, kui venelased leidsid end konfliktist Türgiga: nimelt tulistasid türklased 24. novembril alla Vene ründelennuki Su-24. Osaliste selgitused juhtunu kohta on läinud lahku, kuid Venemaa kehtestas kohe Türgile sanktsioonid ja puutumata ei jäänud ka spordivaldkond.

Nii teatas Venemaa spordiminister Vitali Mutko nädal pärast lennuki allatulistamist, et kohalikud jalgpalliklubid ei tohi järgmise aasta jaanuaris osta Türgi päritolu mängumehi. «Kui keegi tahab üleminekuakna jooksul Türgi mängijaid palgata, siis see ei ole võimalik. Kehtivate lepingutega mängijad jätkavad töötamist. Nad ei jää tulevikus enam siia, aga praegu on neil kehtivad lepingud,» selgitas Mutko. Niisiis on jalgpalliklubide eest valikud tehtud ja sportlastel ega klubidel pole enam selles vallas kaasarääkimise võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles