Dopingukütid: venelanna maksis IAAFi ametnikele pattude varjamise eest üle poole miljoni euro

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilija Šobuhhova lõpetas 2011. aasta Londoni maratoni teise kohaga, kuid hiljem tema tulemus tühistati.
Lilija Šobuhhova lõpetas 2011. aasta Londoni maratoni teise kohaga, kuid hiljem tema tulemus tühistati. Foto: SCANPIX

Täna algas Londonis kergejõustikuametniku süüasja arutamine. Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) paneb neile süüks venelannast pikamaajooksja Lilija Šobuhhova positiivsete dopinguproovide varjamist ning selle eest ligi 600 000 euro suuruse tasu vastuvõtmist.

Uurimise all on Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAFi) ekspresidendi Lamine Diacki poeg Papa Massata Diack, kes töötas varem IAAFi konsultandina, samuti IAAFi endine antidopinguosakonna juht Gabriel Dolle. Kahtlustus on esitatud ka Venemaa kergejõustikuliidu ekspresidendile Valentin Balahnitševile ning treenerile Aleksei Melnikovile. BBC andmetel ei plaani aga neljast mehest ükski kolm päeva kestvale juhtumi arutamisele kohale ilmuda.

Uurimiskomisjon jõuab eeldatavasti otsuseni jaanuaris. Venemaa kergejõustiklased on praegu laiaulatuslike dopingutarvitamise kahtlustuste tulemusena rahvusvahelistelt võistlustelt eemaldatud.

Mullu aprillis teatas Venemaa kergejõustikuliit, et Šobuhhova bioloogilisest passist leiti kahtlasi näite. Venelannale määrati kaheaastane võistluskeeld, kuid ta asus WADAga koostööd tegema ja seetõttu vähendati karistust seitsme kuu võrra. Šobuhhova vabanes keelust tänavu augustis. Samas võeti temalt siiski võidud 2009., 2010. ja 2011. aasta Chicago maratonil, samuti jäi ta ilma 2010. aasta Londoni maratoni võidust ning kõikidest auhinnarahadest.

IAAFis laekuri ametikohal töötanud Balahhintšev on tänaseks ametist taandunud nagu ka Diack, kes töötas rahvusvahelises kergejõustikuliidus turundusspetsialistina. Mullu detsembris Venemaa sportlaste dopingutarvitamist paljastava filmi eetrisse lasknud telekanali ARD väitel käis Šobuhhova raha ülekandmine Singapuris asuva firma kaudu, mis kuulub Diacki Hiina päritolu äripartnerile. The Guardiani väitel süüdistatakse Diacki veel teiseski patus - nimelt nõudis ta väidetavalt Katari Kergejõustikuliidult viie miljoni dollari suurust summat, et Katar saaks võõrustada 2017. aasta kergejõustiku MMi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles