Dopinguga põrunud Lovtšev: olen hämmeldunud, see on poliitiline protsess

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lovtšev tähistab Houstonis maailmarekordit ja MM-kulda. Nüüdseks on mees aga dopinguga põrunud.
Aleksei Lovtšev tähistab Houstonis maailmarekordit ja MM-kulda. Nüüdseks on mees aga dopinguga põrunud. Foto: SCANPIX

Houstonis peetud tõstmise MMil raskekaalus maailmarekordit uuendanud ja esialgu kuldmedali kaela saanud, kuid positiivse dopinguproovi tagajärjel sellest eile ilma jäänud venelane Aleksei Lovtšev vannub ettearvatult oma süütust, leides, et tegemist on Venemaa sportlaste vastu algatatud nõiajahiga.

«Olen täielikus hämmingus,» lausus Lovtšev intervjuus uudisteagentuurile Весь Спорт. «Kuidas sai mu kehas olla midagi keelatut? Minu eesmärgiks on olümpiamängud ja olen selle nimel mitu aastat tööd teinud. Olen väga täpselt antidopingu reegleid järginud. Kui aga vaatan MMil dopingukontrollis põrunud sportlaste nimekirja, tundub mulle, et probleem on poliitiline,» lisas Lovtšev.

«Kõik see jätab mulje, et tegu on jätkuga Venemaa spordi vastu algatatud võitlusele. Ma ei anna alla ja võtan kasutusele kõik antidopingu reeglites lubatud sammud, et oma süütust tõestada,» lisas tõstja. «Selle hulka käib ka B-proovi avamine. Palun kõiki profi- ja amatöörsportlasi, et nad sportlaste kohta ennatlikult karme sõnu ei kasutaks. Olukord on väga keeruline, kuid oleme kannatlikud ja vaatame, mis sellest välja tuleb,» pani Lovtšev kõigile südamele.

Venemaa tõstjatest on lisaks Lovtševile MMil positiivse proovi andnud juba ka Olga Zubova, Olga Afanasjeva ja Aleksei Kosov. Zubova pidi seetõttu loovutama kehakaalus kuni 75 kg saadud pronksmedali. Venemaa tõsteliidu president Sergei Sõrtsov vihjas sarnaselt Lovtševile samuti, et tegemist on poliitilise nõiajahiga. «Asja juures on palju ebaselget. Miks teavitati avalikkust positiivsest A-proovist nii kiiresti? Ning varem pole mitte ühelgi MMil olnud nii palju dopingupatuseid. Minu teada on praeguseks Houstonis tuvastatud juba 24 dopingutarvitajat!» imestas Sõrtsov Sport Ekspressi vahendusel.

Venemaa spordiminster Vitali Mutko kinnitas uudisteagentuurile TASS, et Venemaa koondist kontrolliti enne MMile sõitmist kodus põhjalikult ja kõik proovid olid puhtad. «Isegi minul pole alati kõikidele küsimustele vastuseid, ent tuleb muidugi uurida, kes seal «skeemitab». Võitleme Lovtševi nimel lõpuni, aga kui karistus jääb jõusse, peavad tagajärjed olema karmid,» arvas Mutko. «Niisugusel juhul peavad minu meelest ametist lahkuma nii tõsteliidu president kui ka vanemtreener.»

Kui Lovtševi B-proov on samuti positiivne ja venelase dopingukaristus jääb jõusse, saab Mart Seim meeste raskekaalus MM-pronksi asemel hõbemedali ning tõuseb tõukamises kullale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles