Port Lovtševist: venitamistaktika oleks venelastele kindlasti kahjulik

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lovtšev Houstoni MMil.
Aleksei Lovtšev Houstoni MMil. Foto: SCANPIX
  • Vereproove võetakse kasvuhormooni avastamiseks!
  • Kohtuvaidluse ajal Lovtšev võistelda ei saaks!

24. detsembril jõudis avalikkuse ette uudis, et Houstonis toimunud tõstmise MMil kuldmedali võitnud venelane Aleksei Lovtševi dopinguproovi A-proov on osutunud positiivseks ning näitas kasvuhormooni tarvitamise jälgi. SA Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port usub, et pikk kohtuprotsess poleks venelaste huvides ning kohtuprotsessi ajal ei saaks maailmarekordimees ikkagi võistelda.

Kristjan Port. Foto: 
Kristjan Port. Foto: Foto: Peeter Langovits

«Kõige rohkem tõmbas tõstmise MMi dopinguskandaalide juures tähelepanu see, et vahele jäi nii palju sportlaseid,» viitas Port Postimehega rääkides tõsiasjale, et kokku põrus 24 sportlast, kelle seas oli neli venelast.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko on andnud teada, et nad on valmis Lovtševi puhtuse eest võitlema ehk positiivse B-proovi järel võivad nad ette võtta ka kohtutee. Port sõnas, et praegu on raske ennustada, kui pikaks võiks selline võitlus kujuneda, kuid kindlasti poleks see venelastele kasulik. «See on lõpuks nende enda otsustada, kui pikaks nad tahavad asja venitada. Kuna Venemaa spordis on viimasel ajal olnud suuri dopingujuhtumeid, siis on neile langev surve suur. Seetõttu oleks turunduslikus plaanis venitamistaktika neile kindlasti kahjulik,» arvas Port.

Kohtuvaidluse ajal kehtib esmane halb analüütiline leid

Venelased on juba välja tulnud ka teatega, et Lovtševil oli olemas luba kasvuhormooni tarvitamiseks, kuna ta oli kuu aega enne Houstoni MMi algust vigastanud põlvesidemeid. «Sellised load antakse reeglina välja kohalike arstide poolt ja kohalikke huvisid silmas pidades. Loomulikult on olnud juhuseid, kus load antakse välja tagantjärgi. Praegu käivad vaidlused selle üle, et tegelikult oleks vaja need load rahvusvaheliselt kooskõlastada, kuid vastuargumendina on toodud välja, et selline tegevus läheks jälle kalliks,» avaldas Port. «Reeglid on kõigile ühesed. Kui sportlane on tegutsenud õigesti, siis tasub tal kõik vajalikud dokumendid enda huvides lauale laduda. Kui on millegi üle vaielda, siis vaieldakse kohtus.»

Sellised load antakse reeglina välja kohalike arstide poolt ja kohalikke huvisid silmas pidades. Loomulikult on olnud juhuseid, kus load antakse välja tagantjärgi.

Kui positiivseks peaks osutuma ka Lovtševi B-proov, aga venelased soovivad proovide tulemused vaidlustada, siis kohtuvaidluse ajal Lovtšev võistlusareenile astuda ei tohi. Praeguse seisuga on Rahvusvaheline Tõsteliit IWF kehtestanud venelasele ajutise võistluskeelu. «Kui proovide tulemust pole ametlikult ümber lükatud, siis kehtib esmane halb analüütiline leid ja kohtuvaidluse ajal sportlasel võistlusareenile asja pole,» lisas Port.

Houstonis peetud MMil võeti sportlastelt lisaks tavapärasele uriiniproovile ka vereproov ja seetõttu tuvastatigi Lovtševi kasvuhormooni tarvitamine. Pordi sõnul tehaksegi viimasel ajal rohkem vereproove, kuna niimoodi üritatakse piiri panna kasvuhormoonide kasutamisele. «Eks kasvuhormoone on kaua kasutatud ja nende tarvitajaid on keeruline tabada, kuna seda on võimalik avastada vaid ühe või kahe päeva jooksul,» sõnas Port. «Kasvuhormoonist on treeningu ajal rohkem kasu. Samas kasutatakse tihtilugu mitmeid aineid korraga koos ja see aine võib olla lihtsalt üks osa.»

«Ühest küljest oli vereproov üllatuseks neile, kes on ka varasemalt mingeid aineid kasutanud. Vaevalt mõtlesid vahele jäänud sportlased, et kasutan sellel võistlusel esmakordselt keelatud aineid,» lisas ta veel.

Kui Lovtševi B-proov on samuti positiivne ja venelase dopingukaristus jääb jõusse, saab Mart Seim meeste raskekaalus MM-pronksi asemel hõbemedali ning tõuseb tõukamises kullale.

Aleksei Lovtšev on Houstonis peetud MMil tõuganud maailmarekordit tähistavad 264 kg. Foto:
Aleksei Lovtšev on Houstonis peetud MMil tõuganud maailmarekordit tähistavad 264 kg. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles