Kas aastavahetuse suurvõistlusel lõpetatakse austerlaste võimutsemine?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel hooajal nelja hüppemäe turneel võidutsenud austerlane Stefan Kraft tähistamas eelmise hooaja suurt võitu.
Eelmisel hooajal nelja hüppemäe turneel võidutsenud austerlane Stefan Kraft tähistamas eelmise hooaja suurt võitu. Foto: SCANPIX
  • Tänavust hooaega on valitsenud sloveen Peter Prevc!
  • Austriast läks võit viimati välja 2008., kui esikoha saavutas Janne Ahonen!

Talispordis on aastakümneid olnud aastavahetuse paigus suurimaks võistluseks Saksamaal ja Austrias peetav suusahüppajate nelja hüppemäe turnee. Viimasel seitsmel aastal on turnee olnud suur austerlaste pidu, millele üritatakse nüüd punkti panna. Esimese etapi kvalifikatsiooniga tehakse algust täna.

64. korda peetava turnee favoriitideks on tänavu sloveen Peter Prevc, sakslane Severin Freund ja norralane Kenneth Gangnes, kes hoiavad enda käes kolme esimest kohta ka MK-sarja kokkuvõttes. Viimati läks nelja hüppemäe turnee võit Austriast välja 2008. aastal, kui võidutses soomlane Janne Ahonen. Seejärel on triumfeerinud austerlased Wolfgang Loitzl (2009), Andreas Kofler (2010), Thomas Morgenstern (2011), Gregor Schlierenzauer (2012, 2013), Thomas Diethart (2014) ja Stefan Kraft (2015).

Sloveenid sihivad teist võitu

Sel hooajal on MK-sarjas võimutsenud sloveen Peter Prevc. Foto:
Sel hooajal on MK-sarjas võimutsenud sloveen Peter Prevc. Foto: Foto: SCANPIX

Sel hooajal on MK-sarjas võimutsenud sloveen Prevc, kes on võitnud seitsmest kavas olnud etapist kolm ja seejuures on ta parim olnud kolmel viimasel etapil. Neljast esimesest etapist on tal ette näidata kolm teist kohta. Varasemalt on sloveenidest nelja hüppemäe turnee kokkuvõttes võita suutnud vaid Primož Peterka hooajal 1996/97.

«MK-sarja liidri kollane särk paneb mind favoriidi seisusesse, kuid vähemalt kümme meest on võimelised kokkuvõttes võitma,» sõnas Prevc kodumaa meediale. «Esimene etapp on väga tähtis, kuna see näitab ära, kellel on võimeid esikoha eest heitlemiseks. Olin favoriit ka eelmisel aastal, kuid asjad ei õnnestunud. Usun, et olen eelmisest aastast õppinud,» lisas sloveen, kes saavutas eelmisel hooajal nelja hüppemäe turneel kokkuvõttes kolmanda koha.

Sel hooajal on MK-sarjas võimutsenud sloveen Prevc, kes on võitnud seitsmest kavas olnud etapist kolm

Heas hoos on sel hooajal olnud ka norralased. Kui Gangnes hoiab MK-sarjas kolmandat kohta, siis neljas on tema kaasmaalane Johann Andre Forfang ja viies norralane Daniel Andre Tande.

Austerlastest kuuluvad sel hooajal MK-sarja kokkuvõttes praegu esikümnesse vaid Michael Hayböck (6. koht) ja eelmise hooaja nelja hüppemäe turnee võitja Kraft (9. koht).

Nelja hüppemäe turnee põhivõistlusega tehakse algust 29. detsembril Oberstdorfis, 1. jaanuaril võisteldakse Garmisch-Partenkirchenis, 3. jaanuaril Innsbruckis ja 6. jaanuaril Bischofshofenis.

Seni on aastate jooksul vaid üks sportlane suutnud ühel hooajal võidutseda kõikidel osavõistlusel. Sellega on hakkama saanud vaid sakslane Sven Hannawald hooajal 2001/02.

Suusahüpete MK-sarja üldseis enne nelja hüppemäe turneed:

1. Peter Prevc (Sloveenia) 564 punkti

2. Severin Freund (Saksamaa) 399

3. Kenneth Gangnes (Norra) 370

4. Johann Andre Forfang (Norra) 284

5. Daniel Andre Tande (Norra) 266

6. Michael Hayböck (Austria) 257

7. Richard Freitag (Saksamaa) 215

8. Domen Prevc (Sloveenia) 211

9. Stefan Kraft (Austria) 189

10. Andreas Stjernen (Norra) 168

Sven Hannawald on seni ainus mees, kes suutnud ühel hooajal võita kõik neli nelja hüppemäe turnee etappi. Foto:
Sven Hannawald on seni ainus mees, kes suutnud ühel hooajal võita kõik neli nelja hüppemäe turnee etappi. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles