Rehemaa tundis end taas poisikesena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiver Rehemaa
Aiver Rehemaa Foto: Nordicfocus.com

Suusataja Aivar Rehemaa tundis enne hooaja esimest, Gällivare MK-etappi tõelist ärevust, isegi natuke hirmu. See oli tunne, mida ta polnud juba aastaid ühegi võistluse eel kogenud.



Põhjust ei pea kaugelt otsima. Mullu alustas Rehemaa oma hooaega Beitostøleni MK-etapi 75. kohaga, kaotust kogunes võitjale pea kaks ja pool minutit. Tõeline fiasko! Ka hooaja lõpp ja Vancouveri olümpia ei andnud põhjust rõõmustamiseks.

Tänavuse hooaja eel kartis Rehemaa, et sama võib korduda. Hoolimata sellest, et ta eelmisel nädalavahetusel esimese lume võistlusel üsna korraliku esituse tegi. Hirm püsis.

«Enne võistlust oli natuke poisikese tunne. Vaatasin protokollist, et 104 meest tuleb starti ja üks on kõvem nimi kui teine. Mitte ühtki meest neist 104st ei saanud alahinnata,» meenutas Rehemaa, kes seadis endale salamisi vaid ühe eesmärgi – pääseda punktikohale.

Kuusamos punktidele

Lõpuks jäi teda sellest lahutama 25 sekundit, Rehemaa piirdus 15 km vabatehnikas 47. kohaga, kaotades võitjale Marcus Hellnerile 1.43,0ga. Ja seda oli rohkem, kui mees lootis. Seda oli rohkem, kui treener Anatoli Šmigun ja lähedased temalt ootasid.

«Kaotus võinuks väiksem olla. Samas ei saa ma oma starti ka päris katastroofiliseks nimetada. Vähemalt võrreldes eelmise aasta algusega on seis parem,» sõnas Rehemaa, kelle hinnangul mõjutas paljuski tema lõplikku tulemust ka vale taktikavalik. «Ma oleks pidanud sõitu agressiivsemalt alustama – lõpuni oleks ikka samamoodi jõudnud. Sõitsin kaks esimest ringi ühe ajaga ja kolmanda ringi isegi aeglasemalt. Ja see pole üldse minu moodi. Ilmselt andis oma osa ka see võistluseelne ärevustunne.»

Järgmisel nädalavahetusel sõidetakse Kuusamos minituur, kus Rehemaa loodab juba punktikohale tulla. «Praegu on alles hooaja algus. Oleme treeninud nii, et hooaja teisel poolel oleks vormi tipp. Olen kindel, et mu vorm läheb paremaks. Olen eelmise hooaja august välja ronimas,» sõnas Rehemaa, kes laupäeval oli eestlastest edukaim.

Karel Tammjärv sai enda kohta üsna korraliku 60. koha, kaotades võitjale 2.00,6ga. Jaak Mae oli 74. (+2.27,1) ja Timo Simonlatser 90. (+3.25,0). Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver tõdes, et rahuloluks põhjust pole – ootused olid kõrgemad.

Ometi suutis ta halva juures ka head leida. Heameelt valmistas Alaverile 21-aastase Tammjärve esitus. «Ta tegi oma karjääri parima MK-stardi. Kindlasti ei saa öelda, et 60. koht on hea, aga ta tegi enda kohta igati hea soorituse. Me ei saa oodata, et ta juba praegu kümne hulka sõidaks, tema eesmärk on teha seda Sotši olümpial,» avaldas Alaver.

«Aivarilt oodati kindlasti enamat, punktikohta. Usun, et järgmisel nädalal Kuusamos võib tal see juba õnnestuda. Jaagul aga ei õnnestunud Gällivare rajaga sinasõbraks saada. Raja reljeef käib üles-alla ja kõik laskumised lõppevad kurvidega. On sportlasi, kes saavad sellega hakkama, ja neid, kes ei saa. Jaak kuulub kahjuks nende hulka, kes ei saa sellega hakkama,» lisas Alaver.

Eilses 4 x 10 km teatesõidus said eestlased 14. koha. Algo Kärp, Jaak Mae, Aivar Rehemaa ja Karel Tammjärv läbisid distantsi ajaga 1:33.00,0 ja kaotasid rootslastele (Mats Larsson, Johan Olsson, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner) 3.03,7.

Katastroofi pole

Selle tulemusega jäi Alaver juba üsna rahule. «Olime riikide seas kümnendad, ja seda ilma Andrus Veerpaluta! Ka Aivari ja Jaagu seisund on praegu veel üsna keskpärane. Küll aga tegid hea sõidu Algo ja Karel, kes möödus kolmest konkurendist. Paneksin teatesõidule kindlasti positiivse hinde.»

Gällivare MK-etappi kokku võttes tõdes Alaver, et ootused olid kõrgemad. Samas midagi katastroofilist ei pidanud olema. Oslo MMi vaadates liikuvat kõik plaanipäraselt. «Elu on õpetanud, et kui veebruaris ebaõnnestume, siis keegi meid novembrikuiste heade esinemiste eest õnnitlema ei tule. Põhjust muretsemiseks pole,» sõnas ta lõpetuseks.

Gällivare MK-etapp
Mehed. 15 km vabatehnika: 1. Marcus Hellner (Rootsi), 2. Dario Cologna (Šveits)  +11,4, 3. Daniel Rickardsson (Rootsi)  +20,1… 47. Aivar Rehemaa +1.43,0, 60. Karel Tammjärv +2.00,6,  74. Jaak Mae +2.27,1, 90. Timo Simonlatser +3.25,0. 4 x 10 km teatesõit: 1. Rootsi 1.29,56, 2. Venemaa +0,8, 3. Norra +47,9…14. Eesti +3.03,7.

Naised. 10 km vabatehnika: 1. Marit Bjørgen (Norra) 23.48,4, 2. Charlotte Kalla (Rootsi)  +41,1, 3. Arianna Follis (Itaalia) +  51,4. 4 x 5 km teatesõit: 1. Norra, 2. Rootsi +56,2,
3. Saksamaa +57,8.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles