Täna algav Dakari ralli lubab tipprallisõitjate duelli, Loeb ja Hirvonen teevad debüüdi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastien Loeb testis Dakari võistlusautot esmakordselt juunis Marokos viibides.
Sebastien Loeb testis Dakari võistlusautot esmakordselt juunis Marokos viibides. Foto: SCANPIX

Täna antakse Argentinas Buenos Aireses stardipauk järjekorras 37. Dakari maratonrallile, mis kestab kaks nädalat ning kulgeb Argentinas ja Boliivias.

Kaheksandat aastat Lõuna-Ameerikas peetava ränga katsumuse stardis on seekord märkimisväärne hulk rallimaailma tipptegijaid. Esmakordselt osaleb Peugeot’ rooli keerav üheksakordne autoralli maailmameister Sebastien Loeb, lisaks talle debüteerib Dakaril ka soomlane Mikko Hirvonen, kes sõidab MINIga.

Peugeot’ tiimi kuulub lisaks Loebile ka kahekordne ralli maailmameister Carlos Sainz, kes võidutses Dakaril 2010. aastal ja oli aasta hiljem kolmas. Kolmel viimasel aastal on Sainz pidanud ralli aga katkestama.

Suursoosik on Dakari ralli kõigi aegade edukaim sõitja, mootorratastel kuus ja autodel viis korda võidutsenud prantslane Stephane Peterhansel. Pärast järjestikuseid võite 2012. ja 2013. aastal pidi Peterhansel 2014. aastal tiimi käsul loovutama võidu Nani Romale ja lõpetama ise teisena. Seejärel lahkus prantslane MINI ridadest ja siirdus Peugeot’ rooli, mullune võistlus lõppes talle aga alles 11. kohaga.

Võitu kaitsevad Nasser Al-Attiyah ja Matthieu Baumel. FOTOD: Scanpix
Võitu kaitsevad Nasser Al-Attiyah ja Matthieu Baumel. FOTOD: Scanpix Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS

Mullu võistles esmakordselt autodel ka Cyril Despres, kes enne seda oli viiel korral võidukas mootorrataste kategoorias. Debüüt autoroolis lõppes alles 34. kohaga, ent tänavu on Despres Peugeot’ roolis jälle stardis. Prantsusmaa võistkonna viies sõitja on Romain Dumas, kes on seni kihutanud sportautodel ning võitnud 2010. aastal ka Le Mansi 24 tunni sõidu. Mullu Dakaris debüteerinud mees sõidab seekord omanimelise tiimi värvides.

MINI sõitjate rivi eesotsas on mullune võitja Nasser Al-Attiyah. Londoni olümpiamängudel jahilaskmises pronksmedali võitnud mitmekülgne Katari sportlane võidutses mullu Dakaris teistkordselt. Kindlasti ütlevad üldvõidu nimel sõna sekka ka 2004. aastal tsiklitel ja 2014. aastal autodel ralli võitnud hispaanlane Nani Roma ja kahel korral viiendana lõpetanud argentiinlane Orlando Terranova.

Huvitav on vaadata sedagi, mida suudab suusahüpete kolmekordne olümpiahõbe Adam Malysz, kes läks eelmisel aastal starti suurte lootustega. Paraku süttis tema auto juba teisel päeval paarkümmend kilomeetrit enne finišijoont põlema ja poolakas pidi ralli katkestama.

Fordil tuleb starti veel üks kogenud hispaanlane Xavier Pons, Toyotal stardib aga samuti MM-sarjast tuttav tšehh Martin Prokop, kellele on sarnaselt Loebile ja Hirvonenile tegu Dakari debüüdiga. Toyota põhisõitjad on siiski viimase viie aasta jooksul kolm korda teisena, korra kolmandana ja korra neljandana lõpetanud lõuna-aafriklane Giniel de Villiers ning Saudi Araabia sõitja Yazeed Al Rajhi, kes pidi mulluse ralli 11. katsel katkestama.

Paulo Goncalves.
Paulo Goncalves. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS

Eestlaste lähinaabritest osaleb Dakaril neljandat korda leedulane Benediktas Vanagas, kes sõidab Toyotal. Kuuendat korda on stardis tema kaasmaalane Antanas Juknevicius, Seati roolis teeb aga debüüdi Vaidotas Zala.

Coma jättis koha vabaks

Tsiklite arvestuses on troon vaba, sest mullu viiendat korda Dakari võitnud Marc Coma teatas suvel sõitjakarjääri lõpetamisest ning tegutseb nüüd Dakaril hoopis võistluste direktorina. KTMi esisõitja on seekord austraallane Toby Price, kes lõpetas mullu kolmandana. Honda esinumbrina pakub talle eeldatavalt kõva konkurentsi mullune teise koha mees Paulo Goncalves, kellele on tegu juba kümnenda Dakariga.

Huvitav on ka näha, mida seekord suudab mullu üheksanda kohaga Dakari ajalugu teinud hispaanlanna Laia Sanz – nii kõrgele polnud Dakaril ükski naissõitja varem küündinud. Kuuendat korda Dakaril osalev Sanz on vahetanud tiimi ja sõidab seekord Honda asemel KTMil.

Eestlasi seekord paraku Dakari stardis pole, mullu sai teistkordselt ränkraskel katsumusel osalenud Mart Meeru 38. koha.

Kange naine: hispaanlanna Laia Sanz lõpetas mullu esikümnes.
Kange naine: hispaanlanna Laia Sanz lõpetas mullu esikümnes. Foto: DAVID MERCADO/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles