BSBC avapäev õnnestus: Eesti võitis Rootsi vastu kolm mängu neljast

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall ja korv. Foto on illustratiivne.
Korvpall ja korv. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eile algas Tallinnas noorteturniir Baltic Sea Basketball Cup, kus omavahel võtavad mõõtu Eesti, Läti, Soome ja Rootsi U16 ja U18 meeskonnad nii neidude kui noormeeste arvestuses. Avapäev tõi vaatajateni kaheksa mängu, kus omavahel kohtusid Läti-Soome ja Eesti-Rootsi kõik võistkonnad.

Etteruttavalt võib öelda, et kokkuvõttes oli päev Eestile hea. Kui mullu alustati Rootsi vastu. Kui mullu jäi Eesti-Rootsi omavaheliste mängude seis 2:2, siis tänavu 3:1. Kuid mitte ainult see polnud oluline, vaid ka enamiku meie koondiste mängupilt rõõmustas, teatab korvpalliliit pressiteate vahendusel.

Hommikul alustasid mängupäeva esimesena U16 neiud Lätist ja Soomest. Küllalt tasavägiselt kulgenud mängus rebis Läti naiskond viimase veerandiga siiski vahe suuremaks ning võitis kohtumise 72:57. Võitjate parim oli 13 punkti ja 11 lauapalliga Alise Markova, kaotajate poolel tegi parima esituse Sara Bajedi, tema arvel 19 puntki ja 5 lauapalli.

Mängupäev jätkus samuti Läti-Soome U18 naiskondade kohtumisega, kus Soome ka turniiri esimese võidu kirja sai, lõppskooriks 72:54. Soomlaste domineerimise all kulgenud mängus olid parimad võitjatele 17 punkti ja 11 lauda toonud Helmi Tulonen ning kaotajaid 20 punkti ja 7 lauapalliga aidanud Luize Septe.

Seejärel võtsid mõõtu samu riike esindavad poiste koondised, esmalt taas U16, seejärel U18. Mängude lõpptulemused olid identsed tüdrukute omadega, erinevuseks vaid skoorid – U16 poistest võidutsesid taas lätlased, lõpuvile kõlades oli skooriks 79:67. U18 poiste klassis võitsid aga soomlased 85:60. Nooremate poiste mängus näitasid end parimatena Kristians Stefanovskis 11 punkti ja 14 lauapalliga (Läti) ja Robin Ävist, kes kogus 15 punkti ja 5 lauapalli (Soome). Vanemate mängus kerkisid esile Edon Maxhuni (21p, 1lp) Soomest ning Karlis Garoza (13p, 15lp) Lätist.

Ka Eesti-Rootsi koondiste mõõduvõttudes mängisid kõigepealt U16 neiud, U18 neiud, seejärel U16 noormehed ning lõpuks U18 noormehed. Eesti koondiste jaoks kujunes päev igati edukaks, neljast kohtumisest võideti lausa kolm – võidu napsasid endale vaid U18 rootslannad. U16 neidudes jäi võit koju muljetavaldava tulemusega 78:35, võitjate parimana panustas 20 punkti ja 4 lauapalliga Janne Pulk, rootslannade silmapaistvaim oli Moulayna Johnson-Sidi-Baba 6 punkti ja 12 lauapalliga.

Peatreener Marek Koitla lausus tagasihoidlikult, et polnud plaanis rootslastele sedavõrd liiga teha, lisades tõsisemalt: «Hea meel on selle üle, et tüdrukud näitasid tugevat tahet, võitlust ja mängulusti. Just fiiling oli see, mis koondise puhul enim rõõmustas ja mida nooremate tüdrukute esituses meil just sageli vajaka jääb. Aga see oli kõigest üks mäng, esimene mäng ja ei tähenda suurt midagi. Tahaks väga, et tüdrukud mängiksid ka homme ja ülehomme sama vaimsusega.»

U18 vanusegrupi rootslannad võitsid Eestit lõpptulemusega 55:30, domineerides terve mängu. Parimad olid 13 punkti ja 6 lauapalli toonud Klara Lundquist ning 10 punkti ja 7 lauapalli kogunud Sandra Tael. Seega – Jaanus Levkoil ja Heino Rebasel on, mille kallal enne homset pead murda. Lootused olid kõrgemad.

Eesti noormehed rootslastele võidurõõmu ei jätnud, võites U16 arvestuses 82:62 ning U18 80:63. Nooremate ehk U16 arvestuses püsis vahe kuni neljanda veerandajani umbes kümne punkti ligi, kuid peale seda said Eesti noormehed hoo sisse. Silmapaistvaimad mängijad olid kaksikduublile lähedal olnud Henri Drell, kelle arvele jäi 22 punkti ja 9 lauapalli, ning rootslastele 10 punkti ja 5 lauapalli toonud Oliver Gehrke.

Õhtu viimane mäng U18 poiste koondiste vahel kulges samuti eestlaste umbes 10-punktilise eduseisul poolajani, seejärel väikeste tagasilangustega üldiselt kasvavas trendis – kolmanda veerandaja lõpuks oli vahe juba 17 punkti peal, täpselt nagu mängu lõppedeski. Tublimad olid 24 punkti ja 7 lauapalli välja võlunud Matthias Tass, vastastel Peder Angelin-Frantzvaag, kes tõi 8 punkti ning võttis 8 lauapalli.

Erinevalt eelmisest hooajast torkab poiste puhul silma mõlema meie esinduse sarnasem käekiri. See on ka loomulik, sest need koondised on omavahel kõvasti lõimunud. Enamus poisse on U16 klassist kolinud U18 klassi, samas kui U16 endine peatreener Vaido Rego jätkab tööd U16 juures Indrek Reinboki abitreenerina. U18 aga veavad Rauno Pehka ja Toomas Kandimaa.

Turniir jätkub Audentese spordihallis juba täna kell 12, mil hakkavad esmalt mõõtu võtma Rootsi-Läti koondised (taas järjekorras U16 tüdrukud, U18 tüdrukud, U16 poisid ja U18 poisid), õhtupoole alates kell 16.30 ka Eesti-Soome võistkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles