Berliinis algas võitlus olümpiapääsme nimel

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa võrkpallikoondis
Saksamaa võrkpallikoondis Foto: SCANPIX

Võrkpalli tänavuse aasta kõige kaalukam tiitel jagatakse loomulikult augustikuus Rio de Janeiros toimuvatel olümpiamängudel. Meeste seas on kolmandik tosinast võistkonnast praeguseks selged. Korraldajate kõrval on olümpiapilet taskus eelmisel sügisel toimunud maailma karikaturniiri kahel edukaimal ehk USA-l ja Itaalial ning Lõuna-Ameerika kvalifikatsiooniturniiri võitjal Argentinal.

Lähinädalatel lisanduvad neile Euroopa, Aafrika ja Põhja-Ameerika kvalifikatsiooniturniiride parimad. Vana Maailma turniiril on esimesed mängud peetud. Kuulsa Saksamaa poksija järgi nimetatud Max-Schmellingi hallis pakkusid võõrustajad kodupublikule eile ohtralt rõõmu, alistades Belgia kindlalt 3:0 (28:26, 25:19, 26:24). Saksamaa parim oli 19 punktiga György Grozer.

Teises A-alagrupi kohtumises mängis Poola 22:25 kaotatud avageimi järel Serbia kolmes järgmises üle 25:18, 25:23, 25:21. Võimsat mängu näitasid mõlema võistkonna diagonaalründajad, kes tõid kumbki 26 punkti. Bartosz Kurek lõi 38 tõstest punktiks pooled, lisaks paugutas ta viis ässpallingut ja noppis kaks punkti blokiga. Euroopa meistrivõistluste play-off ringi kolmes viimases geimis Eestilegi ohtralt pahandust tekitanud Aleksandar Atanasijevići rünnakuprotsent oli 58 (21/36). Ründepunktidele lisandusid kaks serviässa ja kolm sulustamist. Täna kohtuvad A-alagruis Saksamaa ja Serbia.

B-alagrupi avamängus ei suutnud põhjanaabrid Venemaale hambaid näidata ja kaotasid kindlalt 0:3 (17:25, 16:25, 19:25). Täna ootab soomlasi matš Bulgaariaga, Venemaa kohtub valitseva Maailmaliiga tšempioni ja Euroopa meistri Prantsusmaaga. Poolfinaalidesse pääsevad kummagi neliku kaks paremat.

Euroopa kvalifikatsiooniturniiri kõrval algavad peagi ka Aafrika ja Põhja-Ameerika turniirid. Musta mandri edukaim selgub Kongos Brazzaville’is 7.-14. jaanuarini toimuval jõukatsumisel, kus korraldajate kõrval asuvad olümpiapääset jahtima Alžeeria, Kamerun, Kongo DV, Egiptus, Nigeeria ja Tuneesia. Põhja-Ameerikas peavad Kanada, Kuuba, Mehhiko ja Puerto Rico 8.-10. jaanuarini üheringilise alagrupiturniiri.

Naiste seas on olümpiapääsmed korraldajate kõrval käes Hiinal ja Serbial. Ankaras toimuval Euroopa valikturniiri senistes mängudes on kaks võitu kogunud nii võõrustajad kui venelannad, täna oma teise kohtumise pidaval Belgial on samuti täisedu.

Lähipäevil saavad hoo sisse Lõuna- ja Põhja-Ameerika valikturniirid. Naiste Aafrika kvalifikatsiooniturniir toimub veebruari keskel.

Kõigist eelpool mainitud kvalifikatsiooniturniiridelt pääseb olümpiamängudele vaid võitja. Viimased viis olümpipileti omanikku selguvad mais ja juunis, kui ees ootavad Aasia, maailma ja interkontinentaalne kvalifikatsiooniturniir.

Meeste Euroopa kvalifikatsiooniturniir

A-alagrupp

Belgia – Saksamaa 0:3, Serbia – Poola 1:3

B-alagrupp

Soome – Venemaa 0:3

Naiste Euroopa kvalifikatsiooniturniir

A-alagrupp

Holland – Saksamaa 2:3, Horvaatia – Türgi 0:3, Saksamaa – Türgi 1:3

B-alagrupp

Poola – Venemaa 2:3, Itaalia – Venemaa 1:3, Belgia – Poola 3:1

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles