Rootsi tippsuusataja: Šmigun-Vähi sporti tagasitulek oli kahtlane

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Haag pärast 2010. aasta Vancouveri olümpiamängude 10 km vabatehnikasõidus neljandaks jäämist.
Anna Haag pärast 2010. aasta Vancouveri olümpiamängude 10 km vabatehnikasõidus neljandaks jäämist. Foto: SCANPIX

Eile teatas Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), et testis uuesti ligi 500 2006. aasta Torino taliolümpiamängudel võetud dopinguproovi, aga rohkem nende kohta infot praegu ei andnud. Üks kahtlustatavaid on Torinos kaks kuldmedalit võitnud Eesti murdmaasuusataja Kristina Šmigun-Vähi, kelle juhtumit arutatakse endiselt Rahvusvahelises Spordikohtus CAS. Rootsi rahvusringhääling vestles Šmiguni teemal kohaliku tipu Anna Haagiga, kelle hinges valitseb rahutus.

«Loodan üle kõige, et juhtum saaks lahenduse ja selgitatakse välja, kas Šmigun-Vähi tarvitas dopingut või mitte. Kõik kaardid tuleks lauale laotada. Praguses seisus pole juhtum hea suusatamisele ega Eestile. Kohutav, et läheb kümme aastat aega, et välja selgitada, kuidas asjad tegelikult olid. Eriti kurb on see Torino medalivõitjate jaoks,» rääkis Haag.

29-aastane rootslanna meenutas ka 2010. aasta Vancouveri olümpiat, kus ta jäi 10 km vabatehnikasõidus neljandaks, kuid Šmigun-Vähi võitis hõbemedali. Otseseid dopingukahtlusi Šmigunile Vancouveri olümpia puhul esitatud pole.

«Tegin oma elu parima sõidu ja olin suurepärases vormis. Ent kõndisin suusastaadionilt minema halva tundega, selle asemel, et rõõmustada. Ma pole kunagi rajal tundnud, et mu konkurendid on dopingut tarvitanud, aga mäletan, et Vancouveris olles tundus Šmigun-Vähi tagasitulek (pärast tütre sünnitamist - toim) kahtlane, sest ta võistles väga vähe.»

Haag sai Vancouveris siiski ka rõõmu tunda, sest tuli nii suusavahetusega sõidus kui paarissprindis hõbedale. 2014. aastal Šotsis tuli ta Rootsi naiskonna koosseisus teatesõidus olümpiavõitjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles