Raudmees Juhanson teeb tippspordiga lõpparve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain-Alar Juhanson oma viimasel, 2009. aasta Hawaii Ironmanil, kuhu ta pääses paljuski tänu sellele, et 1045 inimest otsustas tema unistusele õla alla panna. Enam polnud samasuguse kampaania korraldamiseks piisavalt jõudu.
Ain-Alar Juhanson oma viimasel, 2009. aasta Hawaii Ironmanil, kuhu ta pääses paljuski tänu sellele, et 1045 inimest otsustas tema unistusele õla alla panna. Enam polnud samasuguse kampaania korraldamiseks piisavalt jõudu. Foto: Erakogu

Kaks nädalat tagasi langetas triatleet Ain-Alar Juhanson oma karjääri ühe valusamatest otsustest – ta loobus oma unistusest pürgida Hawaii Ironmanile ja võidelda seal kõrgete kohtade eest.


Juhanson ei salgagi, et see otsus teeb talle siiani natuke haiget. Seitse aastat tagasi võetud kõrgelennuline eesmärk tuli maha matta. Ilma igasuguste kõhkluste ja kahtlusteta.

«Mingit kibestumust ja solvumist ma ei tunne – õnneks on Eestis teisigi triatleete, kes võiksid minu poolelijäänud teed jätkata,» sõnas 34-aastane Juhanson.

Kaks nädalat tagasi, kui lõplik loobumisotsus sündis, üritas abikaasa Evelin tema meelt veel muuta. Ent kaine mõistusega järele mõeldes mõistis ta oma kaasa otsust sajaprotsendiliselt. Muudmoodi polnud võimalik.
«Otsuseni jõudmine oli pikk protsess,» selgitas Juhanson. «Eelmine hooaeg kulges üle kivide ja kändude. Pärast seda lahkus minu toetajate hulgast ka kõige pikaajalisem sponsor – Eesti kaitsejõud, kes olid mind juba üle 12 aasta toetanud. Minu asemel toetavad nad nüüd noort talenti Aleksander Latinit. Alasiseselt oli see õige otsus.»

Lisaks rahale mõjutas Juhansoni otsust ka Hawaii Ironmani kvalifikatsiooninormide muutmine. Kui varasemalt tuli kvalifikatsioonivõistlustel kümne sekka mahtuda, siis seekord kehtestati punktitabel.

Punkte kogutakse üle maailma toimuvatel Ironmani ja Ironman 70.3 võistlustel. Arvesse läheb viis parimat võistlust, mille põhjal selgitatakse välja need 50 meest, kes pääsevad täispika triatloni MMile. Eelise saavad need, kelle rahakott on paksem.

«Kui võtta eesmärgiks Hawaii, siis peaks eelarve olema umbes miljon krooni. Seda raha pole praeguses olukorras kuskilt võtta,» nentis Juhanson, kelle laeks jäi 2008. aasta Hawaii Ironmani 13. koht. Sellega on ta Eesti ajaloo edukaim sportlane täispika triatloni MMil. Lisaks on ta kahel korral võitnud Lanzarote Ironmani ning olnud mitmetel teistelgi rahvusvahelistel Ironmani võistlustel esikolmikus. Oli nii võite, nappe kaotusi kui ka katkestamisi…

Küsimusele, kas tal jäi karjäärist midagi ka kripeldama, vastas Juhanson: «See on valus teema. Mitte et midagi hingele jääks, aga 2008. aastal tundsin, et mul on elu võimalus midagi ära teha. Tundsin, et kõik klapib. Paraku jäi kirss tordilt siiski puudu – ideaalne jooks jäi tulemata. Samas teadvustan endale, et ideaalset maailma polegi olemas.»

Juhansoni praegusesse maailma kuulub TriSmile triatloniklubi arendamine, treenimine ning augustikuise Tristar111 Estonia triatloni ettevalmistamine. Just viimasesse paneb ta kogu oma kire, aja ja pühendumuse.
«Ma ei tõmba juhet stepslist välja – ma ei jää spordist eemale. Tahan teha kaasa Tristar-sarjas üle Euroopa ja ka Eesti võistlustel. Mis on minu järgmise hooaja eesmärk? Tahan lihtsalt vormis püsida. Olen praegu üleminekufaasis – tippsportlasest harrastussportlaseks,» sõnas Juhanson, kes praegu treenib veel iga päev.

Armastus on see, mida ta tunneb triatloni kui spordiala vastu.  Tema praeguseks missiooniks on võidelda selle eest, et triatlon muutuks Eestis populaarsemaks. Et see leiaks rohkem harrastajaid ja neid, kes selle võlu alla langevad.

«Olen mõelnud ka treeneritööle. See oleks hea viis kogemusi ja oskusi edasi anda,» sõnas Juhanson, kes leiva lauale toomiseks on osaline ka ühes väikses, triatlonivarustuse maaletoomisega tegelevas firmas.

Ain-Alar Juhanson
•    Sündinud: 02.10.1976 Paides
•    Võistluskaal: 98 kg
•    Pikkus: 195cm
•    Saavutused: mitmekordne Eesti meister, võitnud kaks korda Lanzarote Ironmani, kaks korda võitnud Volcano triatloni, 2008. aastal sai Hawaii Ironmanil 13. koha, 2007. aastal lõpetas Hawaii Ironmanil 24ndana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles