Kaarel Täll: koondiste üheshingamisest

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallikoondise treenerid Janno Kivisild (vasakult), Magnus Pehrsson ja Jesper Norberg peavad oma ideed ja mängustiili viima ka noortekoondistesse.
Jalgpallikoondise treenerid Janno Kivisild (vasakult), Magnus Pehrsson ja Jesper Norberg peavad oma ideed ja mängustiili viima ka noortekoondistesse. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jalgpallijuhid panid tänavusel talvel esimest korda käima B-koondise projekti, mis algas detsembris Tallinnas peetud laagriga ja kulmineerus kolmapäeval Abu Dhabis, kus kohtuti Rootsi B-esindusega. Mäng näitas, et lühikese ajaga tehtud töö kandis vilja ja üsna väikeste kogemustega Eesti koondis hakkas rootslastele kõvasti vastu. Tahaks öelda, et kõik oli vahva ja asjad liiguvad õiges suunas, aga…

Aga kuidas pole suudetud samamoodi toimima panna U21-vanuseklassi koondist, mille näol on meil ju sisuliselt seesama B-koondis alati olemas olnud? Koondise treenerid rääkisid nii Tallinnas kui ka Abu Dhabis toimunud laagrite ajal, et uurivad Eesti tulevikumehi ja saavad viimaks nende oskustest korraliku ülevaate. Jääb veidi arusaamatuks, miks polnud meeste oskusi varem kindlaks tehtud. Abitreener Janno Kivisild tõi ERRile antud intervjuus esile ka asjaolu, et viimaks said noored mehed A-koondise treeningmeetodite ja mõttemallidega kohaneda. Jällegi jääb mõistmatuks, miks ei võiks nad samade ideede ja mängujoonistega kohaneda juba U21-vanuseklassi koondises.

Sellesama noorusliku B-koondise panid peatreener Magnus Pehrsson ja Kivisild mängima kohati väga nauditavat jalgpalli. Kaitses töötati ühtselt ja kompaktselt, rünnakul liigutati palli mõtestatult ja jõuti ka väravani. Kui vaja, võeti hoog maha, kui vaja, tekitati kiiresti teravust.

Sisuliselt mängiti noorte Eesti meistriliiga meestega (mõne erandiga) 1:1 viiki jalgpalluritega, kes on Rootsi kõrgliiga parimad. Just kohaliku liiga meestele rõhus rootslaste B-koondis, kuhu muuhulgas kuulus ka viis mängijat, kes on valitsevad U21-vanuseklassi Euroopa meistrid. Lühidalt, Pehrsson ja Kivisild panid täiesti uue pundi mehi mängima Eesti A-koondise väärilist mängu.

Siit ka lihtne küsimus: miks ei suuda Martin Reimi juhendatav U21-koondis samasugust mängupilti näidata?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles