Norralased mures: mis on lahti Petter Northugiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: SCANPIX

Norra murdmaasuusataja Petter Northug otsustas teatavasti kehva enesetunde tõttu tänavuse hooaja esimesed MK-etapid vahele jätta, nüüd aga selgus, et kahekordne olümpiavõitja ei pruugi enne jõule ühelgi võistlusel osaleda.

Arvestades, et alanud hooaja tähtsaim võistlus ehk MM peetakse Norra pealinna Oslo külje all Holmenkollenis, on norralased mõistagi Northugi küsimuse suure kella otsa riputanud ja kõik arutlevad erinevatel leheveergudel, mis noormehel viga võiks olla.

Norra Suusaliidu esindaja Vidar Løfshus rääkis ajalehele Trønder-Avisa, et Northugi puhul võib tegemist olla ületreeninguga.

«Arvan, et kõige tõenäolisemalt on tegemist ületreeninguga, keha lihtsalt ei suutnud kõrgmäestikutreeningute järel enam taastuda,» arutles Løfshus. «Igatahes hea on see, et ükskõik, mis temaga praegu lahti on, jõudsime sellele kiiresti jälile.»

«Tal pole mõtet enne võistelda, kui keha selleks valmis on. Praegu on võimatu öelda, millal see juhtub, aga tundub, et läheb kauem, kui esialgu arvasime,» lisas ta. «Loodetavasti on ta Tour de Ski ajaks jälle vormis, aga võib-olla ka juba varem.»

Northugi isa ja mänedžer John Northug tunnistas aga NRK-le, et poeg on lihtsalt väsinud. «Petteril on ilmselt tegemist kas ületreeningu või üleväsimusega,» sõnas John Northug. «Aga olukord pole hull. Hindan asju Petteri tuju järgi ja praegu on ta üsna heas tujus, see on hea märk. Tal oli lihtsalt lühikese aja jooksul väga suur koormus. Usun, et saame probleemist peagi jagu.»

Norralaste traditsiooniline hooaja avavõistlus Beitostølenis läks Northugil täiesti aia taha – talvel Vancouveri olümpial igat värvi medaleid võitnud 24-aastane Northug sai 15 km vabatehnikasõidus alles 49. koha, kaotades sõidu võitnud venelasele Aleksandr Legkovile 3.35,5. Vabatehnikasprindis sai Northug 31. koha. Seetõttu otsustas ta loobuda ka MK-sarja hooaja avaetapist Gällivares ega võistle ilmselt ka sel nädalavahetusel Kuusamos.

Neljakordsele maailmameistrile Northugile tehti üle-eelmise nädala laupäeval mitmeid teste, muuhulgas uuriti, äkki on suusatajal mononukleoos (Epstein-Barr viiruse poolt põhjustatud süljega leviv nakkushaigus, millele on iseloomulik halb enesetunne, palavik, kurguvalu ja kaela-, kukla- ning kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine – toim).

«Ma ei usu, et tegemist on mononukleoosiga, ta on lihtsalt suurte koormustega treeninud ja keha ei jaksanud enam,» lausus John Northug.

Norra suusakoondise peatreener Morten Aa Djupvik lubas testide tulemuste selgumisel sõita Trondheimi Northugiga vestlema.

«Loodetavasti annavad need testid meie küsimustele vastused ja saame teha plaani, kuidas Petter sellest olukorrast välja aidata,» rääkis Djupvik Dagbladetile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles