Endine maailmameister Elofsson: Northug peab julgema puhata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: SCANPIX

Norra meedias levis täna varahommikul kulutulena uudis, et suusakuningas Petter Northug võib tõenäoliselt ületreeningu tõttu vähemalt jõuludeni võistlustelt eemale jääda ning halvimal juhul peab ta ka kodumaal peetavat MMi telekast vaatama.

Iseenesestmõistetavalt levis uudis ka teistes suusariikides, eelkõige aga kahekordse olümpiavõitja Northugi suurte rivaalide kodumaal Rootsis, kirjutab Dagbladet.

Seetõttu ei tasu imestada, et kui Dagbladet täna kell 10 hommikul helistas Rootsi endisele staarile, kolmekordsele maailmameistrile Per Elofssonile, oli ta juba uudisega kursis.

Sest just Elofsson on see, kes peaks kõige paremini mõistma, mis olukorras Northug praegu on. Elofsson võitis 2001. aastal Lahtis peetud MMil kaks kulda ja ühe hõbemedali, lisas aasta hiljem oma medalikappi olümpiapronksi ning 2003. aastal võitis Val de Fiemme MMil ühe kulla ja ühe pronksi. Sama aasta suvel treenis ta omapäi ja pärast seda enam endisesse vormi ei jõudnudki ja 2005. aastal lõpetas ta karjääri.

Siiski usub Elofsson, et 24-aastase Northugi olukord pole nii hull ja ta suudab sellest välja tulla. «Kui sellest kuulsin, mõtlesin esimese asjana, et huvitav, kaua ta end niimoodi kehvasti on tundnud. Kui jutt käib mõnest nädalast, peaks ta kiiresti taastuma,» arutles 2001. ja 2002. aastal MK-sarjas üldvõidu võtnud Elofsson. «Aga kui see on juba pikka aega kestnud ja ta on oma keha kõvasti sundinud juba suvest saadik, võtab sellest seisust väljatulemine märksa rohkem aega.»

«Kõige olulisem on see, et ta julgeks puhata ja laseks oma kehal taastuda. Kui ta ongi ületreeninud, peab ta enne uuestialustamist suusatamisest mõnu tundma, mitte treenima sellepärast, et ta peab. Kõige tähtsam on see, et ta poleks liiga innukas,» lisas 33-aastane Elofsson. «Petter on alles noor ja tal on pikk karjäär ees. Kui ta praegu korralikult puhkab, peaks ta ikka taastuma.»

Elofsson meenutas ka enda üleelamisi. «Arstid ei saanud aru, mis minuga viga oli, aga tegelikult keha lihtsalt ei leppinud minu treeningkoormustega,» selgitas ta. «Proovisin kaks aastat sellest seisust välja tulla, aga seda ei juhtunud. Väsisin kiiresti ja jalad muutusid raskeks, ma ei suutnud oma keha kontrollida. Olin vaimselt ja füüsiliselt väsinud. Umbes viis kuud treenisin täiesti piiripeal ja ma ei suutnudki sajaprotsendiliselt taastuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles