IAAF: dopingut tarvitanud venelaste elud olid ohus

Laura Kalam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kergejõustiklane
Venemaa kergejõustiklane Foto: SCANPIX

Associated Pressi andmetel hoiatas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) 2009. aastal venelasi, et massiline dopingu tarvitamine on Venemaa sportlastele koguni eluohtlik. 

Nimelt saatis IAAF 2009. aastal Venemaa Kergejõustikuliidu juhtidele kirja, kus teati, et sportlaste verenäidud on «jahmatavad» ja panevad nende elu väga suurde ohtu. Kiri saadeti toonasele Venemaa Kergejõustikuliidu presidendile Valentin Balahnitševile, kes möödunud nädalal sai doping reeglite rikkumise eest eluaegse spordis tegutsemise keelu, vahendab BBC.

Venemaa võitis 2009. aasta Berliini MMilt 13 medalit, kuid IAAFi peasekretäri Pierre Weiss’i poolt saadetud kirjas seisis, et nii kõrgeid verenäite pole nad varem kohanud. «Tulemused viitavad veredopingu või EPO süsteemaatilisele ületarbimisele,» kirjutas Weiss.

2012. aastal toimunud Londoni olümpiamängude eel pakkus IAAF venelastele aga võimaluse, kuidas suurematest dopinguskandaalidest hoiduda. Nimelt tehti nõrgematele sportlastele ettepanek olümpiamängudest loobuda. Koostöö eest oleksid sportlased nelja-aastase karistuse asemel saanud kaheaastase võistluskeelu. Avalikkusele oleks teada antud vaid tuntumate sportlaste dopinguga patustamised, sest nende loobumine olümpiamängudel võistlemisest oleks tekitanud palju küsimusi. IAAF sõnul ei ole neid meetmeid aga kunagi rakendatud.

Homme avalikustab Rahvusvahelise antidopinguagentuur (WADA) raporti, mis kajastab korruptsiooni- ja dopingujuhtumite mahavaikimist Rahvusvahelises Kergejõustikuliidus. Raporti esimene pool avalikustati WADA uurimiskomisjoni poolt novembris. Toona kirjeldati raportis Venemaal toimuvat suurejoonelist dopingutarvitamist. Raport tõi kaasa Venemaa alaliidu ajutise väljaviskamise IAAFist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles