Galerii: Sainz pidi Dakari liidrikohalt katkestama, Peterhanselil võimas edu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Ameerikas peetaval Dakari maratonrallil pidi suurte lootustega starti tulnud Peugeot' võistkond paari päeva jooksul üle elama juba teise valusa pettumuse, sest eile liidriks tõusnud Carlos Sainzi ralli sai täna tehniliste probleemide tõttu läbi.

Kui kaheksandal kiiruskatsel keeras liidrikohal sõitnud Sebastien Loeb auto üle katuse ja kaotas sellega enam kui tunni, siis kolmapäevasel kümnendal katsel sai ralli läbi ka päev varem esikohale tõusnud Sainzi jaoks. Hispaanlase auto jäi 213. kilomeetril tee äärde, põhjuseks käigukasti korpuse purunemine.

Siiski sai Peugeot kolmapäevasel katsel kaksikvõidu, sest kiireim oli Stephane Peterhansel. Varem 13 korda mootorrataste klassis osalenud ja Dakari viiel korral võitnud, ent tänavu esmakordselt autol sõitev Cyril Despres kaotas talle viie minuti ja 40 sekundiga. Kolmanda koha sai kolmapäevasel katsel Toyotal sõitev Vladimir Vassiljev, neljas oli Nani Roma ja viies Loeb, kes kaotas liivadüünidesse kinni jäädes taas kümmekond minutit.

Seejuures arvas Peterhansel katse esimeses pooles, et täna jälitab ebaõnn just teda. «Katse algus oli kohutav, sest 32. kilomeetril eksisime teelt ja otsisime vähemalt veerand tundi õiget suunda. Läksin marru, sest arvasin, et kõik on kadunud. Seejärel purunes meil veel ka rehv ja kukkusin autos suisa karjuma. Aga kui lõpuks hoo üles saime, olime kiired. Üldarvestuses tegime suure hüppe võidu suunas,» sõnas Peterhansel Dakari ralli koduleheküljele.

Edu lähima jälitaja ees kasvas tunnile

Prantslase edu on teisel kohal oleva Nasser Al-Attiyahi ees on nüüd täpipealt tund. Enne 10. katset ajaliselt samuti esikohakonkurentsis püsinud Al-Attiyah kaotas seekord Peterhanselile tervelt 52 minutit, kuna keeras juba 10. kilomeetril oma MINI üle katuse ning pidi pärast auto tagasi ratastele saamist katse ettevaatlikult läbi sõitma, et viga saanud jahutussüsteemi hoida. Kolmandal kohal on kokkuvõttes Toyotal sõitev Giniel de Villiers (+1:12.31) ja neljandal Mikko Hirvonen (MINI, +1:23.51). Loeb (+2:27.31) on üheksandal positsioonil.

Mootorratastel võitis katse slovakk Stefan Svitko KTMil, ent üldliider on tema ees endiselt meeskonnakaaslane Toby Price. Svitko kaotab austraallasele 23 minutit ja 12 sekundit, Pablo Quantanilla (Husqvarna) 42 minutit ja 49 sekundit.

Quadracer'itel on liider Marcos Patronelli, vend Alejandro Patronelli jääb temast maha minuti ja 34 sekundiga. Kolmandaks tõusnud Jeremias Gonzalez Ferioli kaotab juba enam kui pooleteise tunniga. Veokitel võitis katse Renault'l sõitva Pascal de Baari meeskond, üldliider on 2012. aasta võitja Gerard de Rooy võistkond Ivecol. Lähima jälitajana kaotab Kamazil sõitva venelase Airat Mardejevi ekipaaž hollandlasele juba tunni ja 15 minutiga.

11-kordne Dakari võitja Stephane Peterhansel hoiab pärast sündmusterohket 10. katset tänavugi kindlalt esikohta, ent sõita on veel palju. FOTO: Scanpix
11-kordne Dakari võitja Stephane Peterhansel hoiab pärast sündmusterohket 10. katset tänavugi kindlalt esikohta, ent sõita on veel palju. FOTO: Scanpix Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles