Inglased otsivad oma hümni, rahvas nõuab Sex Pistolsit

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa ragbikoondise liikmed laulsid eelmise aasta MMil God Save the Queen'i
Inglismaa ragbikoondise liikmed laulsid eelmise aasta MMil God Save the Queen'i Foto: SCANPIX

Kuigi Inglismaal ei ole oma ametlikku rahvuslaulu, siis spordivõistlustel on harjutud esitama Ühendkuningriikide hümni God Save the Queen. Taas on kohalikus parlamendis kerkinud üles teema, et inglastel peaks olema oma muusikapala, mida üheskoos laulda. 

Näidetena tuuakse välja Šotimaa ja Wales, kus esitatakse spordivõistluse ajal vastavalt laule Flower of Scotland või Land of My Fathers. Leiboristide parteilt tuli ettepanek, et ka inglastel võiks olla oma kindel muusikapala, mida koos laulda ja kuulata.

Kolm olümpiamedalit võitnud kergejõustiklane Roger Black rääkis ITV hommikuprogrammis, et God Save the Queen’i näol on tegemist maailma ühe parima hümniga ja tema ei leia praegusel diskussioonil erilist mõtet. 2003. aastal Inglismaa koondisega ragbi maailmameistriks tulnud Lewis Moody tunnistas BBCle, et tema kuulub nende sportlaste hulka, kellele pole vahet, millist laulu enne matši lauldakse.

Prints Harry vaatab vaikides pealt, kuidas prints William God Save the Queen'i laulab. Foto: Scanpix
Prints Harry vaatab vaikides pealt, kuidas prints William God Save the Queen'i laulab. Foto: Scanpix Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Välja on toodud ka Monty Pythoni viisijupp Always Look on the Bright Side of Life. Üks lugeja arvas, et seda võiks inglased kuulata enne jalgpallikoondise penaltiseeriaid.

Poliitik Toby Perkins toob aga välja, et hümn peaks olema rohkem seotud Inglismaaga. «Mul pole midagi God Save the Queen'i vastu, kuid see on ju Ühendkuningriikide hümn,» rääkis ta oma pöördumises. Perkinsi sõnul kuulub Inglismaa küll Ühendkuningriikide hulka, kuid tegelikult tegutsetakse suures plaanis omaette riigina. Perkins toob välja, et välismaalastele jääb tihti mulje, nagu peaks Inglismaa end kuidagi eriliselt tähtsaks, kasutades Ühendkuningriikide hümni. «Praegu nähakse Suurbritanniat ja Inglismaad mitmel pool sünonüümidena.»

Millisest laulust võiks siis uus Inglismaa hümn saada? Peamise alternatiiviks God Save the Queenile on 2010. aasta Rahvaste Ühenduse mängudel kasutatud Hubert Barry ja William Blake’i loodud pala Jerusalem. Sama teos on alates 2003. aastast kasutusel ka kriketikoondise mängudel, kus Jerusalem kõlab Inglismaa koondise staadionile sisenendes.

Jalgpallis ja ragbis lauldakse God Save the Queen'i, kuid näiteks brittide hulgas populaarse noolemängu võistlustel kuulatakse hümnina hoopis pala Land of Hope and Glory.

Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Tegelikult on hümnivaidlus Inglismaal juba vana teema ja iga paari aasta tagant kerkib küsimus taas päevakorrale. Pigem peab sealne meedia God Save the Queenist loobumist ebatõenäoliseks.

Samal ajal näitab Sky Sportsi rahvaküsitlus, et 63 protsenti inimestest tahavad Inglismaale oma hümni. Nendest omakorda 40 protsenti pooldavad Land of Hope and Glory't, Jerusalem sai 31 protsenti häältest.

The Guardian tõi välja ka veidi alternatiivsema tabeli potentsiaalsetest Inglismaa spordihümnidest. Ajaleht tegi lugejate kommentaare ja soove arvesse võttes oma esikümne ja selle põhjal võiks peamine kandidaat uueks hümniks olla ikkagi God Save the Queen, kuid punkbändi Sex Pistolsi esituses.

Välja on toodud ka David Bowie pala Heroes ja Monty Pythoni viisijupp Always Look on the Bright Side of Life. Üks lugeja arvas, et viimast võiks inglased kuulata enne jalgpallikoondise penaltiseeriaid. Kümnendana paigutati tabelisse Motörhead’i The Ace of Spades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles