20 kõige uskumatumat fakti jalgpallimaailmast

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norwich City lõpetas Inglismaa kõrgliiga hooaja 1992/1993 kolmandal kohal, kuigi nende väravate vahe oli 42 mängu järel -4.
Norwich City lõpetas Inglismaa kõrgliiga hooaja 1992/1993 kolmandal kohal, kuigi nende väravate vahe oli 42 mängu järel -4. Foto: SCANPIX

Portaal 101greatgoals.com tõi välja hulga uskumatuna tunduvaid jalgpallifakte. Muuhulgas selgub, et Henri Anieri mängijaõigusid omav Dundee United on Barcelona vastu võitnud kõik neli omavahelist mängu ja 1980. aasta Hispaania karikafinaalis kohtusid kaks Madridi Reali.

*Maailma kõige pikema nimega jalgpalliklubi on Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda. Tavaliselt kasutatakse siiski kirjapilti NAC Breda.

*Norwich lõpetas Inglismaa kõrgliiga hooaja 1992/1993 kolmandal kohal, kuigi nende väravate vahe oli 42 mängu järel -4.

*Barcelona võitis vahemikus 1960-1985 vaid ühe Hispaania meistritiitli.

Henri Anier Dundee Unitedi särgis. Foto:
Henri Anier Dundee Unitedi särgis. Foto: Foto: Dundee United

*Nii Dundee’s kui ka Glasgow’s tegutseb kummaski kaks jalgpalliklubi, mis on Meistrite liigas (või selle eelkäijas Euroopa karikasarjas) jõudnud vähemalt poolfinaali. See teeb Šotimaast ainulaadse jalgpalliriigi terves Euroopas.  

*1994. aastal Birmingham City jalgpalliklubi juhtinud Karren Brady müüs Paul Peschisolido 400 000 naela eest Stoke Citysse. Aasta hiljem Brady ja Peschisolido abiellusid.

*Manchester Unitedi kodustaadioni Old Traffordi publikurekord pärineb aastast 1939, kui FA karikasarja poolfinaali Grimsby Towni ja Wolverhamptoni vahel jälgis 76 962 inimest.

*Manchester Unitedi kodumängu publikurekord on 83 260 ja pärineb aastast 1948, kui Old Trafford oli remondis. United pidas toona kodumänge Maine Road’il.

Old Trafford. Foto: Scanpix
Old Trafford. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

*Esimese Inglismaa klubina mängis aastal 1956 eurosarjas Birmingham City. 1960. aastal tõusid nad esimeseks Inglismaa meeskonnaks, kes jõudis eurosarjas finaali.

*Šotimaa klubi St. Johnstone on ainus Suurbritannia profiklubi, mille nimes on täht J.

*Dundee United on võitnud kõik neli omavahelist mängu FC Barcelonaga.

*Jermaine Pennant on ainus Inglismaa jalgpallur, kes mängis Meistrite liiga finaalis (Liverpool vs Milan), kuid ei esindanud kordagi rahvuskoondist.

*Aastal 2009 kaotasid Lionel Messi ja Argentina koondis 1:6 Boliiviale.

Lionel Messi 2009. aasta kohtumises Boliiviaga. Oma rolli mängis ka merepinnast 3637 m kõrgusel asunud staadion. Foto: Scanpix
Lionel Messi 2009. aasta kohtumises Boliiviaga. Oma rolli mängis ka merepinnast 3637 m kõrgusel asunud staadion. Foto: Scanpix Foto: str/REUTERS

*Tegevjalgpalluritest on kõige rohkem väravaid oma rahvuskoondise eest löönud iirlane Robbie Keane, kelle arvel on 67 tabamust.

*Taani ei kvalifitseerunud aastal 1992 Euroopa meistrivõistlustele, kuid Jugoslaavia diskvalifitseerimise tõttu said taanlased kümme päeva enne turniiri teada, et saavad võistlusel siiski osaleda. Lõpuks krooniti Taani Euroopa meistriks.

*Aastal 1980 kohtusid Hispaania karikavõistluste finaalis Madridi Real ja Madridi Real B. Madridi Real võitis 6:1.

Mathieu Flamini koduväljakul ei kaota. Foto: Scanpix
Mathieu Flamini koduväljakul ei kaota. Foto: Scanpix Foto: Alex Morton/REUTERS

*Esimene briti jalgpallur, kes võitis UEFA Meistrite liiga nime all toimunud turniiri (nimi muutus 1992. aastal) oli Paul Lambert, kes aitas 1997. aastal tiitlini Dortmundi Borussia.

*Londoni Arsenali poolkaitsja Mathieu Flamini pole klubi kodustaadionil Emirates’il kaotanud mitte ühtegi kohtumist. Kokku on ta sellel areenil Arsenali särki kandnud 54 korda.

*Alates 1937. aasta oktoobrist on igas Manchester Unitedi mängus osalenud üks nende noortekooli lõpetaja. Kokku on seeria kestnud üle 3750 mängu.

*John Terry on Inglismaa liigas löönud rohkem väravaid (39) kui Andres Iniesta Hispaania liigas (34).

*Eelmise aasta novembris Hispaania meistriliiga kuu parimaks mängijaks valitud Neymar oli esimene Barcelona meeskonna liige, kes sellise au osaliseks sai.

Neymar sai auhinna, mida Lionel Messile pole kunagi antud. Foto: Scanpix
Neymar sai auhinna, mida Lionel Messile pole kunagi antud. Foto: Scanpix Foto: MANU FERNANDEZ/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles