Kuidas käib jalgpalliklubide hooajaks valmistumine?

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premium liigaga liitub tänavu ka Rakvere jalgpalliklubi Tarvas
Premium liigaga liitub tänavu ka Rakvere jalgpalliklubi Tarvas Foto: Ain Liiva

Eesti jalgpalli meistriliiga ehk Premium liiga uue hooaja esimene mäng leiab aset 4. märtsil, mil kohtuvad Tartu Tammeka ja Narva Trans. See on avapauk pikale hooajale, mis saab oma lõpu 5. novembril. Esimestele mängudele eelneb aga suurem töö nii jalgpalliliidu kui ka klubide poolt. Premium liiga arendusjuht Veiko Soo selgitas jalgpall.ee vahendusel, mis protsessid ja sündmused hooajaeelse organisatoorse ettevalmistuse juurde kuuluvad.

Eesti Jalgpalli Liit on juba ligi 15 aastat litsentseerinud meistrivõistlustel osalevaid tippklubisid. Protsessi eesmärgiks on tagada kohaliku klubijalgpalli jätkusuutlikkus ja areng, selle üheks osaks on ka individuaalsed kohtumised klubide ja EJLi tippjalgpalli komisjoni vahel.

«Need kohtumised toimuvad kaks korda aastas ning seal arutatakse iga klubiga põhjalikult nende hetkeolukorda, tulevikusuundi ja arengut ning püstitatakse eesmärgid, mille poole liikuda. Klubide poolelt osalevad vastavalt klubi struktuurile inimesed, kes esindavad klubi erinevatel tasanditel, näiteks juhatuse liikmed, presidendid, tegevjuhid, kommerts- ja turundusjuhid ning pressiesindajad,» selgitab Veiko Soo.

Tema sõnul võib sellistel individuaalsetel kokkusaamistel olla vägagi positiivne mõju: «Iga klubi on omanäolise struktuuri, liikmete, kogukonna, eesmärkide ja võimalustega ning erinevas etapis oma arengus, seetõttu on antud formaat väga hea võimalus, kuidas koostöös klubidega jõuda maksimaalselt parima tulemuseni nende arengus.»

Lisaks finantsilistele, sportlikele, infrastruktuurilistele ja juriidilistele ning personali- ja administratiivkriteeriumidele on jalgpalliliit keskendunud ka klubide positsioonile ühiskonnas üldisemalt. «Viimastel aastatel oleme väga palju tähelepanu pööranud klubide tööle oma kogukonnaga ja kogukonna kaasamisele. Just laiapõhjaline kogukonnatöö on aluseks edukatele ja pikas perspektiivis jätkusuutlikele klubidele,» põhjendab Soo.

Litsentseerimisprotsessi osaks on ka EJLi poolt korraldatavad seminarid, mis puudutavad klubide tegevuse erinevaid tahke ning mis leiavad aset nii enne hooaja algust kui ka hooaja jooksul. 2016. aastal toimuvad seminarid, mille teemadeks on turvalisus, meedia, kohtuniketöö ja mängureeglite tundmine, kihlveopettuste ennetamine ning antidopingualaste reeglite tundmine.

«Seminaride eesmärgiks on parima praktika ja heade näidete jagamine, nii vanade tavade juurutamine kui ka uute ideede, suundade ja tegutsemismallide viimine klubideni, näiteks kohtuniketöös muutuvate nüansside tutvustamine mängijatele ja treeneritele,» selgitab liiga arendusjuht. «Oleme läbi aegade kaasanud seminaridele eksperte nii samast valdkonnast kui ka teistest eluvaldkondadest, et anda klubidele võimalikult palju kinnitusi, ideid ja mõtteid, kuidas jalgpalli paremini edasi viia ja oma klubi tugevamaks muuta.»

Sarnaselt klubidega valmistuvad uueks hooajaks ka Premium liiga mänge teenindavad kohtunikud. Veebruari lõpus toimub mitmepäevane seminar, kus vilemeestele jagatakse teoreetilisi teadmisi, tehakse praktilisi harjutusi ning viiakse läbi ka füüsilisi teste. Pikemas perspektiivis treenivad kohtunikud individuaalselt füüsilise ettevalmistuse treeneri Ain Karutoomi koostatud programmi järgi. Ettevalmistuse alla kuulub ka nädalalõppudel toimuvate halliturniiri mängude teenindamine, kus kohtunikud parandavad füüsilist vormi ning saavad ka praktilisi kogemusi. Lisaks sellele toimuvad kord nädalas ka ühistreeningud nii Tallinnas kui ka Tartus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles