Tipptennise segane seis suure skandaaliga

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Davidenko.
Nikolai Davidenko. Foto: SCANPIX

Eile alanud Austraalia lahtised meistrivõistlused peaksid olema praegu tennisemaailma fookuses, kuid aasta esimest suure slämmi turniiri on varjutamas skandaal, mis väidetavalt puudutab ka mitmeid tippmängijaid. Nimelt teatas eile mitu väljaannet, et juba aastaid on kogutud dokumente, mis viitavad kõrgeimal tasemel toimunud kokkuleppemängudele, ning sohitegemisega olevat seotud ka maailma 50 parema hulka kuuluvad mängijad.

Väljaanded BBC ja BuzzFeed News tõid eile avalikkuse ette tõsise probleemi, millega Rahvusvaheline Tenniseliit on tegelenud juba 2007. aastast, kui esmakordselt pöörati tipptennises tähelepanu kokkuleppemängudele. Toona algatatud uurimise ajendiks oli 2007. aasta augustis Sopoti turniiril toimunud matš venelase Nikolai Davidenko ja argentiinlase Martin Vassallo Argüello vahel. Kindlaks favoriidiks olnud Davidenko võitis esimese seti 6:2, kuid vaatamata selgele soosikukoormale ja heale mängule panustati Betfairi keskkonnas suuri summasid tema kaotusele. Kihlveokontori tegevjuht Mark Davies meenutas, et sai keset mängu telefonikõne, mis andis kohe aimu probleemi tõsidusest. «See oli meie õigusosakonna juhataja ja ta ütles mulle nii: «Praegu on toimumas meie kihlveokontori ajaloo kõige kohutavam matš.»»

Favoriidiks olnud Davidenko, kelle kaotusele üks Venemaa mängurite grupp panustas miljoneid naelu, jättis kohtumise vigastuse tõttu pooleli ning Betfair oli sunnitud kahtlaste asjaolude tõttu astuma enneolematu sammu ning tunnistas kõik mängule tehtud panused kehtetuks. Kuna Rahvusvahelisel Tenniseliidul puudus toona juhtunu uurimiseks vastav üksus, palgati appi Suurbritannia hobuste võidusõite jälgivad uurijad, kes vestlesid mõlema mängija, nende treenerite, toetustiimide ja sugulastega. Kui Venemaa mängija telefonikõnede väljavõtet uurijatel saada ei õnnestunud, siis Argüello telefonist leiti Davidenko nimele salvestatud telefoninumber, kuid sellest hoolimata ei õnnestunud tõestada, et mehed omavahel enne mängu suhelnud olid. Nii vabastati mõlemad mängijad tõendite puudumise tõttu 2008. aastal kahtlustest, kuigi uurimiskomisjon lisas raportisse ka hoiatuse, et nad oleksid rohkemate tõendite hankimise korral võinud jõuda ka teistsugusele järeldusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles