ROK: transseksuaalsed sportlased saavad olümpial osaleda operatsioonita

Laura Kalam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad
Olümpiarõngad Foto: SCANPIX

Vastavalt Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) uutele suunitlustele saavad transseksuaalsed sportlased võistelda olümpiamängudel ja teistel rahvusvahelistel spordivõistlustel soovahetusoperatsiooni läbimata. Lisaks ei ole vaja läbi teha ka varem kohustuslikku kaheaastast hormoonravi.

ROKi meditsiiniametnike sõnul tehakse praeguses süsteemis muudatusi, et käia kaasas tänapäevaste  teaduslike, sotsiaalsete ja õiguslike vaatenurkadega, mis puudutavad küsimusi seoses transseksuaalidega, vahendab The Guardian.

Suunised ei ole ROKi kehtestatud reeglid, vaid pigem soovitused rahvusvahelistele spordialaliitudele, et nad nõu kuulda võtaksid ja kehtestaksid reeglimuudatused juba Rio olümpiaks.

«Ma ei usu, et neid alaliite on palju, kes on oma eeskirjades määratlenud reeglistiku, mis puudutab transseksuaalseid sportlasi,» sõnas ROKi meditsiinikomisjoni esimees dr Richard Budgett. «Suunitlus peaks alaliitudele andma enesekindluse ja stiimuli, et need reeglid paika panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles