Veerpalu Holmenkolleni MMile vaadates: olukord on kontrolli all!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanameister Andrus Veerpalu teadis, kuidas end külma eest kaitsta. Paraku      ei aidanud see tal rajal kiiremini liikuda.
Vanameister Andrus Veerpalu teadis, kuidas end külma eest kaitsta. Paraku ei aidanud see tal rajal kiiremini liikuda. Foto: Mati Kalve

29., 33., 40., 45. ja 85. koht – kuidas teie neid tulemusi kommenteeriksite? Pettumus? Ebaõnnestumine? Lati alt minemine? Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver teie arvamusega ei nõustuks.


Kuigi Alaveri ilme oli pärast Kuusamo minituuri 10 km klassikadistantsi mornimast mornim, võttis ta võistluse siiski kokku järgmiselt: «Meeskonnana esinesime hästi. Neli meest võistlesid korralikult – Andrus Veerpalu, Peeter Kümmel, Jaak Mae ja Algo Kärp. Kas ootused just täidetud said, aga neli meest oli 45 parema hulgas!»

Tõsi, Alaver möönis, et kahe mehe puhul olid eesmärgid kõrgemad. Nendeks meesteks olid kahekordne olümpiavõitja Veerpalu ja olümpiapronks Mae. 29. koha saanud Veerpalu kaotas võitjale 1.02,2 ja 40. olnud Mae 1.16,0. Ja seda oli kümne kilomeetri kohta palju, natuke liiga palju.

«Ma ei salga, et jääme liidritest võimsuselt maha. Kuidas seda Oslo MMiks tasa teha? Eks ikka treeninguga!» sõnas Alaver ja lisas: «Esimese otsa mehed sõidavad väga kiiresti, nad näitavad tõesti väga häid kiiruseid. Nende püüdmine on äärmiselt raske ja ma ei julge lubada, et see õnnestub.» Päev hiljem kinnitas Alaver pärast põhjalikku analüüsi, et Holmenkolleni MMi silmas pidades liiguvad eestlased plaanipäraselt. Pessimismiks polevat põhjust.

«Midagi dramaatilist pole, kui vaatame kas või seda, kus asub Oslo MMi 15 km klassikasõidu kullapretendent Lukas Bauer (23., kaotust võitjale 50,8 sekundit – toim). Kas ma näen põhjust muretsemiseks? Ei! See ei tee midagi paremaks, muidu muretseksin ma kogu aeg. Peame lihtsalt rahulikult oma tööd edasi tegema,» nentis Alaver.

Veerpalu oli peatreeneriga sama meelt. Ka tema olek ei reetnud teisiti mõtlemist. «Olukord on kontrolli all. MMini on veel nii palju aega. Usun, et see vahe on püütav. Kui hea vorm saavutada, on kõik võimalik. Muidugi ei saa ma midagi ette ennustada, aga eesmärk on MMil kõrgete kohtade eest võidelda,» sõnas kahekordne olümpiavõitja veendunult.

Ometi tõdes ka Veerpalu, et ootas Kuusamo MK-etapilt enamat. Oli see ju tema hooaja esimene MK-start. Võrreldes varasemate aastatega jäi avastart kahvatuks. «Loomulikult tahtnuks ma paremini sõita. Kümne kilomeetri peale oli kaotust natuke liiga palju. Vahe võinuks kakskümmend sekundit väiksem olla,» selgitas ta.

Veerpalu sõnul on ühe stardi põhjal võimatu järeldusi teha. Samas kinnitas ta, et võrreldes paari nädala taguse ajaga on seisund oluliselt parem.

Mida nädal edasi, seda paremaks peaks vorm minema. Seda enam, et põlveoperatsiooni tõttu alustas ta ettevalmistust teistest kuu hiljem ning mõned vajalikud jooksu- ja imitatsioonitreeningud jäid tegemata. Seetõttu ei oodanudki ta avastardilt imesid. Ta teadis juba varem, et väga kõrgesse mängu ta seekord ei sekku. Vara veel – rasked treeningud alles käivad.

«Aastad pole vennad ja vanust on ka juba kogunenud. Ma ju ei tea, kuidas organism koormustele reageerib. Õnneks on tervis enam-vähem vastu pidanud. Eks midagi kuskilt ikka annab tunda, tippspordis ei saagi nii, et midagi pole häda,» selgitas 39-aastane Veerpalu.  

Märksa kehvem saatus tabas Kuusamos aga 28-aastast Rehemaad. Esimeses vaheajapunktis 30. olnud eestlane kangestus distantsi viimasel poolel täielikult ja sõitis lõpuks välja 85. koha.

Veel seitse tundi pärast võistlust koges Rehemaa külma põhjustatud valu. «Külmusin täiesti läbi. Nägu on paistes, sõrmeotsi ei tunne veel. Mul on nii, et kui üle 15-kraadi läheb, on seis juba kriitiline. See on minu omapära. Mõnes kohas tuleb kasuks, et kõhn olen, aga seekord mitte,» sõnas vibalik Rehemaa, kes enda sõnul pole sugugi nii kehvas vormis, kui võistlusprotokoll näitab. «Ma oleksin maandunud umbes samasse kohta, kuhu Andruski. Iseenesest enesetundel viga pole. Vorm pole kehvem kui eelmisel nädalal. Esimese ringi sõitsingi ju Algo ja Andrusega võrdselt, aga teisel poolel enam sõita ei saanud,» selgitas Rehemaa.

TABLOO
Mehed. 10 km klassikat. 1. Dario Cologna (Šveits) 23.24,8, 2. Aleksander Legkov (Venemaa) +6,7, 3. Daniel Rickardsson (Rootsi) +7,5 … 29. Andrus Veerpalu +1.02,2, 33. Peeter Kümmel +1.07,4, 40. Jaak Mae +1.16,0, 45. Algo Kärp +1.20,4, 85. Aivar Rehemaa +1.56,6, 93. Kein Einaste +2.16,1. 15 km vabat. 1. Aleksander Legkov (Venemaa) 39.00,8, 2. Dario Cologna (Šveits) +10,1, 3. Daniel Rickardsson (Rootsi) +14,2.

Naised. 5 km klassikat. 1. Marit Bjørgen (Norra) 12.51,9, 2. Justyna Kowalczyk (Poola) +2,1, 3. Petra Majdic (Sloveenia) +16,8 ... 42. Laura Rohtla +1.18,2, 58. Kaija Udras +1.34,4. 10 km vabalt. 1. Marit Bjørgen (Norra) 29.35,9, 2. Justyna Kowalczyk (Poola) +33,6, 3. Charlotte Kalla (Rootsi) +45,7 … 50. Laura Rohtla 5.12,0.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles